De grootste steden van Nederland (part 2 of 2) - Learn Dutch Level A2/B1
Good for: A2Episode Number:75

De grootste steden van Nederland (part 2 of 2) - Learn Dutch Level A2/B1

You know Amsterdam of course, but what do you know about the other cities in the Netherlands? Learn all about the 10 biggest cities!

Published at: Friday, February 2, 2024

Share:

Deel 2 
Welkom bij de tweede podcastaflevering van de top tien grootste Nederlandse steden. De vorige keer hebben we de eerste helft van de top tien besproken. Nijmegen, Breda, Almere, Tilburg en Groningen staan op plek 10 tot en met 6. Vandaag bespreken we de rest! Kun jij raden welke steden het grootst zijn? Laten we gauw beginnen.
5. Eindhoven 
Eindhoven ligt in de provincie Noord-Brabant. Weinig mensen weten het, maar Eindhoven is een oude stad. De stad kreeg al in de 13e eeuw stadsrechten. Lange tijd was het geen grote stad, maar aan het einde van de 19e eeuw opende Gerard Philips er een gloeilampenfabriek. Al snel groeide Philips uit tot een groot elektronicabedrijf en veel mensen gingen in Eindhoven wonen om in de fabrieken te werken. Ook nu is Eindhoven een stad van innovatie, design en creativiteit. Er is een technische universiteit en een High Tech Campus, waar verschillende bedrijven aan de nieuwste innovaties werken. Wist je trouwens dat je de eerste Philipsfabriek gewoon kunt bezoeken? De fabriek is nu een museum. 
4. Utrecht 
Utrecht is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Utrecht ligt in het midden van Nederland. Het treinstation is daarom heel belangrijk. Het is het grootste station van heel Nederland. Utrecht is een zeer oude, gezellige studentenstad vol monumenten en grachten. Sommige mensen zeggen dat de sfeer in Utrecht een beetje lijkt op de sfeer in Amsterdam, alleen zijn er minder toeristen. De Domtoren is het symbool van Utrecht en de hoogste kerktoren van heel Nederland. Je kunt de toren beklimmen. Zo heb je een prachtig uitzicht over de stad. 
3. Den Haag
Den Haag is een grote stad in het westen van Nederland. De stad heeft meer dan een half miljoen inwoners. Het is een oude stad met prachtige gebouwen en musea. Midden in Den Haag vind je Het Binnenhof. Dit gebouwencomplex is het centrum van de Nederlandse politiek. Den Haag ligt aan zee. In het stadsdeel Scheveningen kun je genieten van een dagje strand. Het is populair onder toeristen en inwoners van Den Haag. Misschien is Scheveningen wel het bekendste strand van heel Nederland. Wist je dat er in Den Haag een park is waar je een mini-versie van Nederland kunt zien? In het park Madurodam vind je ruim 700 maquettes van gebouwen uit alle delen van Nederland. Leuk voor jong en oud!  
2. Rotterdam
Niet ver van Den Haag ligt een nog grotere stad: Rotterdam. De stad telt ruim 650.000 inwoners en groeit hard. Rotterdam is een havenstad en een belangrijk economisch en logistiek centrum. Het is de stad van diversiteit en ondernemerschap, vol moderne gebouwen en een imposante skyline. Rotterdam is een oude stad, maar in de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de stad gebombardeerd. Daarom zie je nu veel moderne, vernieuwende architectuur, zoals de Erasmusbrug, de kubuswoningen en vele wolkenkrabbers. Natuurlijk heeft Rotterdam een universiteit, De Erasmus Universiteit. 
1. Amsterdam
Dan de nummer 1, Amsterdam! Dit is zonder twijfel de bekendste stad van Nederland. Het is de hoofdstad van het land en elk jaar trekt Amsterdam miljoenen toeristen. De stad heet Amsterdam, omdat de stad ooit begon als een dam in de rivier De Amstel. Ook Rotterdam dankt zijn naam aan een rivier, die rivier heet de Rotte.
Als je aan Amsterdam denkt, denk je aan cultuur, inclusiviteit, de prachtige huizen en natuurlijk de grachten. Water is volop aanwezig in de hoofdstad. Heb je een bezoekje aan Amsterdam op de planning staan? Zorg er dan voor dat je meerdere dagen gaat, zodat je tijd hebt om door de stad te dwalen, over de grachten te varen en de vele musea te bezoeken. 
Grappig feitje: Amsterdam is de hoofdstad van Nederland, maar niet de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Dat is namelijk Haarlem. En dat is ook een leuke stad! Een stad hoeft tenslotte niet groot te zijn om gezellig of interessant te zijn. Bezoek, als je de kans hebt, dus ook eens de wat kleinere steden. Haarlem, Deventer, Leeuwarden, Middelburg en Maastricht zijn voorbeelden van steden die ons lijstje niet gehaald hebben, maar zeker een bezoekje waard zijn!
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books