De veluwe (Learn Dutch level A2/B1 ) - Er
Good for: A2Episode Number:26

De veluwe (Learn Dutch level A2/B1 ) - Er

Mijn naam is Nienke en ik ben deze week op vakantie geweest. Op vakantie? Ja, je hoort het goed! Ook in coronatijd kun je op vakantie gaan! Ik heb namelijk in Nederland een heel leuk vakantiehuisje gehuurd, midden in de natuur.

Published at: Monday, May 10, 2021

Share:

Mijn naam is Nienke en ik ben deze week op vakantie geweest. Op vakantie? Ja, je hoort het goed! Ook in coronatijd kun je op vakantie gaan! Ik heb namelijk in Nederland een heel leuk vakantiehuisje gehuurd, midden in de natuur. Het natuurgebied heet De Veluwe. Ik zal je wat meer over dit natuurgebied vertellen. De Veluwe ligt midden in de provincie Gelderland. Niemand mag er een huis bouwen of een fabriek neerzetten. De natuur kan er rustig haar gang gaan. Er leven veel bijzondere dieren in het natuurgebied, zoals herten, wolven, vossen en everzwijnen. Natuurlijk wonen er ook kleine dieren, zoals konijnen, eekhoorntjes en vogels. En je zou het misschien niet verwachten, maar er leven ook een paar slangensoorten in Nederland! Er zijn er drie: de adder, de ringslang en de gladde slang. Je kunt ze alledrie op de Veluwe vinden. 
De geschiedenis van de Veluwe begint al zo’n 160.000 jaar geleden. Toen was er een ijstijd. Het noorden van Nederland lag onder een dikke laag ijs. Het ijs stuwde het land omhoog, waardoor er reliëf ontstond in het landschap. Toen het weer warmer werd, smolt het ijs en het water zocht een weg naar beneden. Op deze manier ontstond een bijzonder landschap en daar kunnen we vandaag van genieten. 
De Veluwe is enorm populair bij Nederlanders. Als je Natuurpark De Hoge Veluwe wilt bezoeken, moet je een ticket kopen. Dat kost ongeveer 11 euro. Misschien vraag je je af waarom je moet betalen om te wandelen in de natuur. Nou, eigenlijk is het heel logisch. Het kost tijd en geld om de natuur goed te beschermen. En zo’n bijzonder gebied als de Veluwe heeft natuurlijk extra zorg en aandacht nodig. Zo kunnen de dieren en planten rustig leven en kunnen wij ervan blijven genieten. Het Natuurpark De Hoge Veluwe trekt elk jaar enorm veel bezoekers uit binnen- en buitenland. In 2019 waren dat er ruim 600.000! Er wordt vooral gewandeld, maar ook gefietst. Overal in het park staan witte fietsen die je gratis kunt gebruiken. Daarnaast staat er een bijzonder museum midden in het park. Dat museum heet Het Kröller Müller Museum. Je kunt er moderne en hedendaagse kunst bekijken. Het museum is vernoemd naar Helene Müller en Anton Kröller. Zij kochten tussen 1909 en 1921 stukken natuur en Helene verzamelde bijzondere kunstwerken. 
Ik ga het liefst aan het einde van de zomer naar De Veluwe. Dan staat de heide namelijk in bloei. Het paarse landschap is betoverend! Dit jaar ben ik er in april geweest. De lente heeft ook z’n voordelen. Sommige bomen bloeien prachtig en je kunt veel dieren spotten, vooral als je heel vroeg in de ochtend of laat in de avond gaat wandelen. 
Heb jij ook zin gekregen in een vakantie in Nederland? Waarom huur je niet eens een leuk vakantiehuisje in de natuur? Je zult er geen spijt van krijgen!
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books