The Coronavirus in the Netherlands - Level B1
Good for: B1Episode Number:11

The Coronavirus in the Netherlands - Level B1

Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Dit betekent dat zij problemen kunnen hebben met ademen. Veel van de patiënten belanden in het ziekenhuis. Er zijn zoveel patiënten die hulp nodig hebben, dat de ziekenhuizen het werk bijna niet aankunnen.

Published at: Wednesday, April 1, 2020

Share:

Transcripts:

In China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Dit gebeurde in de regio Wuhan. Het virus heeft zich inmiddels over de hele wereld verspreid. 
Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Dit betekent dat zij problemen kunnen hebben met ademen. Veel van de patiënten belanden in het ziekenhuis. Er zijn zoveel patiënten die hulp nodig hebben, dat de ziekenhuizen het werk bijna niet aankunnen.
Over de hele wereld worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In Nederland ook. Er is nog geen vaccin voor het virus. De ziekte is heel besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen.
In Nederland werd op 27 februari de eerste patiënt met het virus gevonden en sindsdien is het bij een toenemend aantal mensen aangetoond. In het begin van de epidemie werd er nauwkeurig in kaart gebracht met wie patiënten contact hadden gehad, maar inmiddels heeft het virus zich door het hele land verspreid. Veel patiënten wonen in de provincie Noord-Brabant. In Noord-Brabant vierden de mensen eind februari carnaval. Dit feest heeft mogelijk een rol gespeeld bij de verspreiding van het virus.
In maart heeft de overheid maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Op 9 maart riep minister president Mark Rutte de burgers op om geen handen meer te schudden en regelmatig de handen te wassen, maar nog geen week later nam de regering drastischere maatregelen. Bars en restaurants werden gesloten en mensen werden geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken. Mensen met klachten, zoals koorts, werden opgeroepen om niet de deur uit te gaan. Niet veel later werden ook de scholen gesloten en de eindexamens geschrapt. Grote evenementen en festivals werden afgelast. 
Op 23 mei werd bekend gemaakt dat mensen die geen anderhalve meter afstand van elkaar houden, een forse boete kunnen krijgen. Die boete kan oplopen tot 400 euro. Die anderhalve meter afstand is zeer belangrijk voor het tegengaan van verdere verspreiding van het virus. 
In Nederland is er geen sprake van een totale lockdown, zoals in Spanje of Italië. Burgers kunnen in Nederland nog steeds naar buiten voor wandeling en de winkels zijn nog open. Je ziet nog steeds mensen fietsen en hardlopen door de parken. Dit is wel minder geworden sinds de regering heeft benadrukt hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk binnen te blijven. 
In de winkels en met name de supermarkten zijn er ook maatregelen genomen. Er mogen niet te veel mensen tegelijkertijd de supermarkt in. 
De regering werd en wordt bij het maken van de beslissingen geadviseerd door het RIVM. Het RIVM is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Op de website van het RIVM kun je meer informatie vinden over de verspreiding van het virus in Nederland en de genomen maatregelen.
Elke dag komen er nieuwe patiënten bij en elke dag overlijden er patiënten. De zorg heeft het enorm zwaar. Men hoopt dat de intensive cares in de ziekenhuizen de druk aan zullen kunnen door onder andere uitbreiding van het aantal bedden en het volhouden van de maatregelen. Blijf dus zoveel mogelijk thuis en help verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Pas goed op jezelf en hou je taai!
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books