Learn Dutch B1 - Kamperen
Good for: B1Episode Number:66

Learn Dutch B1 - Kamperen

Nederlanders houden van kamperen! In deze aflevering vertelt Theo je hoe hij zijn zomervakantie doorbrengt.

Published at: Thursday, August 17, 2023

Share:

Morgen ga ik op vakantie. Ik heb er heel erg veel zin in. Ik ga samen met mijn vriend kamperen.We gaan naar Noord-Frankrijk, naar de kust. We hebben een plekje gereserveerd op een kleine camping. Het is de tweede keer dat we daar naartoe gaan. De eigenaar van de camping is een Nederlander. Dat is handig, want mijn vriend en ik spreken geen Frans. Frankrijk is een zeer populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. En wist je dat er ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zijn die regelmatig gaan kamperen? Ze gaan het liefst naar Duitsland, Italië, Spanje, België, Kroatië of Frankrijk. Net als wij! Ik kampeer al mijn hele leven. Meestal in een klein tentje, maar dit keer niet!
Zal ik je eens wat meer vertellen over de verschillende manieren waarop je kunt kamperen?Iedereen weet dat je met een tent kunt kamperen, maar er zijn ook andere manieren. Zo hebben sommige mensen een caravan. Dat is een soort huisje op wieltjes dat je achter je auto kunt hangen. Een caravan heeft voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat je al je spullen altijd bij de hand hebt. Ook hebben veel caravans een klein badkamertje of toilet. Dan hoef je ‘s nachts dus niet met een rol toiletpapier naar het toiletgebouw te lopen. Helaas heeft het hebben van een caravan ook nadelen. Je mag op de snelweg bijvoorbeeld minder hard rijden als je een caravan achter je auto hebt hangen. Maar een ander groot nadeel is dat je de caravan ook ergens neer moet zetten als je hem niet gebruikt. Als je thuis geen ruimte hebt om de caravan te parkeren, dan moet je hem ergens anders stallen. En dat kost meestal geld.
Je kunt ook voor een camper kiezen. Dan heb je een huisje en een auto in één. Dat kan natuurlijk heel handig zijn, vooral als je meer dan één camping bezoekt. Als je naar een andere plek toe wilt gaan, stap je simpelweg in de camper. Je hoeft niets in te pakken of af te bouwen. Maar dit is ook een nadeel. Als je eenmaal lekker geïnstalleerd bent op een camping, dan heb je geen apart vervoermiddel meer. Als je een stadje of restaurantje wil bezoeken, moet je alles met je meenemen. Daarnaast is een camper niet goedkoop. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk er eentje te huren. Als je twijfelt over de aanschaf van een camper, dan is het een goed idee er eens eentje te huren. Dan kun je kijken of het echt iets voor jou is.
Natuurlijk kun je ook gaan kamperen met een tent. Dat is goedkoop en leuk, want het geeft echt een kampeergevoel. ‘s Ochtends word je wakker met het geluid van de vogeltjes en als je de tent openritst, dan sta je meteen op het gras. Je slaapt eigenlijk midden in de natuur. Ik hou van kamperen met een tent, maar het heeft ook veel nadelen. Het opzetten van de tent kost soms veel tijd. Soms is het een frustrerend werkje. Er zijn maar weinig stellen die zonder ruzie een tent op kunnen zetten. Ook is kamperen in een tent niet erg comfortabel. Luchtbedden kunnen lek raken en insecten vinden makkelijk hun weg naar binnen. Dit is de reden dat glamping steeds populairder wordt. Glamping is eigenlijk “glamoureus kamperen”. Het is dus kamperen met luxe. De camping regelt alles voor je: de tent, de bedden, licht, misschien zelfs een koelkast! Zo wordt kamperen wel heel makkelijk. Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan. Glamping is over het algemeen duurder dan gewoon kamperen.
Nou, zal ik je dan nu eens vertellen hoe ik ga kamperen? Mijn vriend en ik hebben geen camper en ook geen caravan. En we hebben ook geen klein tentje. Ook glamping is niets voor ons. Wij hebben een vouwwagen! Dat is een klein karretje dat je achter je auto kunt hangen. In het karretje zit een gigantische, luxe tent die je gemakkelijk uit kunt klappen. Een vouwwagen biedt het gemak van een caravan, maar geeft het gevoel van een tent. Veel mensen vinden het belangrijk dat ze tijdens het kamperen echt buiten leven. In een caravan heb je dat gevoel minder.
Hou jij ook van kamperen?Of geef je de voorkeur aan een appartement of hotel?
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books