Welk dier past bij jou?

Geldwolf -

Figuurlijk taalgebruik in het Nederlands: dieren

Welk dier past bij jou? Zes dieren die iets zeggen over je karakter.

1. Geldwolf (money wolf) 

De wolf werd van oudsher gezien als gevaarlijk dier. Combineer dat met Nederlandse gierigheid en je hebt een geldwolf! Een geldwolf is iemand die - je raadt het al - op z’n centen zit en erg hebberig is.

2. Angsthaas (scared hare)

Dit dier is een potentiële prooi van de wolf: de haas. Snel en schichtig kan de haas een veilige schuilplaats opzoeken als hij gevaar ruikt. Net zoals sommige mensen in bepaalde situaties! Dit is de Nederlandse versie van to be chicken

3. Veelvraat (wolverine)

De meeste Nederlanders weten niet dat de veelvraat een echt dier is (ja, dat is het, googel maar!). Een veelvraat lijkt een kleine beer die bijna alles eet. Dit woord gebruiken we dan ook voor mensen die nogal van eten houden.

4. Ongelikte beer (unlicked bear)

Over beren gesproken… heb jij ooit een beer gelikt? Nee, wij ook niet! Er bestaat dan ook niet zoiets als een “gelikte beer”. “Ongelikte beren” bestaan wel: dat zijn mensen die zich onbeschoft of bot gedragen. 

5. Koele kikker (cool frog)

Wij denken bij een cool frog direct aan een kikker met een hippe zonnebril en omgedraaid petje, maar een koele kikker is niet per sé hip. Mensen die weinig emotie tonen in spannende situaties zijn koele kikkers. Kun jij een thriller kijken zonder met je ogen te knipperen. Dan ben jij zeker een koele kikker!

6. Dappere dodo (brave dodo) 

De dodo is al jaren uitgestorven, maar in Nederland zijn er nog dappere dodo’s. Dit zijn mensen die veel durven. Zo’n beetje het tegenovergestelde van een angsthaas dus! Eigenlijk komt de term "dappere dodo" niet van het dier, maar van een Nederlands televisieprogramma uit 1955.
comments

Login to leave a comment