Learn Dutch via email

Get to your Dutch Language goals improving regularly

Combined Shape CopyCreated with Sketch.

Boost your progress with a weekly compilation of video lessons, podcast episodes, dutch grammar, stories, exercise pdfs and much more.


Free, cancel anytime
Episode 5 - A2/B1 - Huisdieren in Nederland
Good for: A2Episode Number:5

Episode 5 - A2/B1 - Huisdieren in Nederland

Nederlanders houden van huisdieren! Het is fijn om een kat, hond, konijn of vogel in huis te hebben. Wist je dat er ongeveer 30 miljoen huisdieren in Nederland wonen?

Published at: Friday, March 20, 2020

Share:

Transcripts:

Nederlanders houden van huisdieren! Het is fijn om een kat, hond, konijn of vogel in huis te hebben. Wist je dat er ongeveer 30 miljoen huisdieren in Nederland wonen? Dat is begrijpelijk, want huisdieren geven warmte en gezelligheid. Bovendien zijn huisdieren leuk voor kinderen. 

Op dit moment wonen er ongeveer 2,6 miljoen katten, 1,5 miljoen honden, 1,2 miljoen konijnen, 4 miljoen zangvogels en 200.000 fretten in Nederland. Het populairste huisdier is de vis. Er zijn ongeveer 18 miljoen aquarium- en vijvervissen in Nederland. Ongeveer 60 procent van de gezinnen heeft een of meerdere huisdieren.

Honden en katten zijn al heel lang populair bij Nederlanders. De kat is populairder dan de hond. Veel mensen kiezen voor een kat, omdat een kat onafhankelijker is dan een hond. Een hond moet meerdere keren per dag naar buiten en kan niet zomaar een dag alleen blijven. Ook kost een hond vaak meer geld dan een kat. Ongeveer 18 procent van de huishoudens in Nederland heeft een hond. De labrador is het populairste ras. 

Alle huisdieren kosten natuurlijk geld. Gemiddeld kost een dier in Nederland 550 euro per jaar. Dit bedrag verschilt natuurlijk per dier. Een hond is bijvoorbeeld veel duurder dan een konijn of een cavia. 

Er zijn ook heel veel Nederlanders die geen huisdier hebben. Een huisdier geeft natuurlijk verantwoordelijkheid. Gelukkig kunnen we ook in de natuur van dieren genieten. Er leven ongeveer 500 verschillende soorten vogels in Nederland en in de bossen leven onder andere herten en zwijnen. Als je geluk hebt, kun je verschillende dieren zien tijdens een wandeling in de natuur. Daarnaast kun je een kinderboerderij bezoeken. Op een kinderboerderij leven tamme dieren, zoals schapen en kippen. Kinderen kunnen de dieren bekijken. Soms mogen ze helpen op de boerderij en de dieren eten geven.

Related practice books!

See all books

Lifters

Learn your first vocabulary and useful sentences - includes audioGood for:A1A2
  • Pages: 29
  • Price: 7.95
View details

The imperfectum 
(simple past)

With explanations and exercisesGood for:A2B1B2
  • Pages: 30
  • Price: 8
View details

The present tense in Dutch

With explanations and exercisesGood for:A1A2
  • Pages: 28
  • Price: 2.9
View details

The double infinitive in Dutch [list of auxiliary verbs included]

With explanations and exercisesGood for:A2B1B2
  • Pages: 15
  • Price: 4.95
View details