Learn Dutch Podcast B1 - Typisch Nederlands
Good for: B1Episode Number:45

Learn Dutch Podcast B1 - Typisch Nederlands

Clogs, windmills, cheese, these are typical Dutch products. But there are also things that are typically Dutch that are much less known. Do you recognize the Dutch customs mentioned in this podcast?

Published at: Thursday, June 23, 2022

Share:

Veel buitenlanders hebben al een beeld van Nederland voor ze het land bezoeken. Nederland staat namelijk bekend om de molens, de klompen en de bloemen. Op toeristische plaatsen kun je typisch Nederlandse producten kopen, zoals stroopwafels en kaas. Toch zijn er ook dingen die typisch Nederlands zijn, maar waar bijna niemand echt over nadenkt. In deze podcast noemen we er vier!
Nummer 1: De verjaardagskring
Als iemand een verjaardagsfeestje geeft, dan is het in Nederland heel normaal om met de hele familie en vriendengroep in een kring te zitten. Als je op het feestje aankomt, is het vanzelfsprekend dat je iedereen de hand schudt en iedereen persoonlijk feliciteert met de jarige. Je feliciteert dus niet alleen de jarige, maar ook de andere gasten. Tegen de moeder van de jarige zeg je bijvoorbeeld: “Gefeliciteerd met je zoon!” Als de kring groot is, kan dit veel tijd kosten. Nadat je iedereen de hand hebt geschud of drie zoenen op de wang hebt gegeven, neem je plaats in de kring. Er wordt vooral gepraat en niet gedanst. Op de salontafel staan hapjes, zoals bitterballen en kaas. 
Nummer 2: Klagen over het weer
Het is eigenlijk logisch dat Nederlanders veel over het weer klagen. Nederland heeft niet het mooiste klimaat ter wereld. Het weer is hier erg wisselvallig. De ene dag kan het 30 graden zijn en de andere dag moet je je winterjas weer aan. De mensen praten daarom graag over het weer, bijvoorbeeld in de lift of in de rij bij in de supermarkt. Het is de perfecte gelegenheid om je Nederlands in de praktijk te brengen!
Nummer 3: Fietsen
Bijna iedereen weet dat fietsen in Nederland heel normaal is. Vrijwel alle Nederlanders hebben één of meerdere fietsen. De meeste kinderen leren zelfs al fietsen als ze een jaar of 3 zijn. Er zijn verschillende soorten fietsen, zoals de wielrenfiets, de omafiets en de bakfiets. De bakfiets wordt steeds populairder, vooral onder gezinnen met veel kinderen. Het is ongelofelijk hoeveel kinderen er in zo’n bakfiets passen! En weet je wat een wielrenfiets is? Dat is een fiets waarmee je heel snel kunt gaan. Dit is een geliefde hobby van veel Nederlanders. Iemand op een wielrenfiets noem je een wielrenner. Vaak dragen wielrenners speciale kleding en een helm. Gewone fietsers dragen in Nederland meestal geen helm. 
Nummer 4: De verjaardagskalender
De verjaardagskalender is een typisch Nederlands fenomeen. Op deze kalender kun je zien wanneer vrienden, familieleden en kennissen jarig zijn. En weet je waar de kalender meestal hangt? Op het toilet! Zo kun je zien wie er deze maand jarig is, terwijl je op de wc zit. Bizar? Of gewoon heel handig? Voor Nederlanders is het in elk geval heel normaal. En zo vergeten ze nooit een verjaardag!
Als je in Nederland woont, zul je vast nog meer bijzondere Nederlandse gebruiken kennen. Welke gewoonte vind jij het bijzonderst?
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books