Combined Shape CopyCreated with Sketch.

Actiewerkwoorden bij positiewerkwoorden

Hoe gebruik je de positiewerkwoorden in het Nederlands? Leer alles over Nederlandse grammatica met The Dutch Online Academy. Geschikt voor Nederlands niveau A1 A2 B1 B2. Grammatica oefeningen.

Learn the theory

Hoe je "to put" zegt in het Nederlands

Het is je misschien opgevallen dat je vaak niet zomaar 'zijn' kunt gebruiken om de positie van objecten of personen te beschrijven. Als je problemen hebt met het gebruik van liggen, staan, zitten of hangen, raden we je aan onze les over dat onderwerp te lezen (zie de link onder dit artikel). In dit artikel gaan we nog een stap verder en verbinden we de juiste manier om te "to put" te verbinden aan de positie van het object.

Laten we naar enkele voorbeelden kijken:

Screenshot 2019-11-24 at 14.38.11

Zie je, er zijn een paar manieren om "to put/to place" te zeggen en je keuze hangt af van de positie die het object na de actie zal hebben.

  • Als de positie een "lig" -positie is, gebruik je leggen.

  • Als de positie een "staan" -positie is, gebruik je zetten (kijk uit, dit woord lijkt op zitten maar wordt gebruikt voor staande objecten!).

  • Als de positie een "zitten" -positie is, gebruik je doen of stoppen.

  • Als de positie een "hangende" -positie is, gebruik je hangen.

Je kunt vals spelen door het woord plaatsen te gebruiken. Plaatsen kan in bijna alle gevallen worden gebruikt, maar het klinkt een beetje voorzichtig en het is niet de meest natuurlijke manier om een eenvoudige actie te beschrijven.

Want to know the 40 most used verbs in Dutch?

Subscribe to our newsletter to get a weekly update, with new articles, podcast episodes and exercises to improve your Dutch , for free.

Max 1 mail per week, cancel anytime