B2 - De Efteling
Good for: B2Episode Number:4

B2 - De Efteling

De Efteling is een van de oudste nog geopende themaparken ter wereld en behoort tot de beste van Europa

Published at: Thursday, March 19, 2020

Share:

Transcripts:

Misschien ken je de Efteling al wel. Het is het populairste pretpark van Nederland en het is zeker een bezoekje waard. Het park ligt in de provincie Noord-Brabant en telt zo’n 5 miljoen bezoekers per jaar. Ongeveer 80% van de bezoekers komt uit Nederland, maar de Efteling is ook in trek bij buurlanden Duitsland en België. Een bezoek kost ongeveer 36 euro, maar je kunt bij supermarkten regelmatig voor korting sparen. 
Het park staat bekend om de sprookjesachtige sfeer. Een dagje Efteling is het perfecte uitje voor het hele gezin, want het is leuk voor jong en oud. Tieners en volwassenen kunnen zich prima vermaken in de spannende achtbanen, zoals De Vliegende Hollander en De Python, maar er zijn ook rustigere attracties en lekkere restaurants. Voor de allerkleinsten is er het Sprookjesbos. Dit is de oudste attractie van de Efteling, maar je kunt je er nog steeds verwonderen over al het moois. Het sprookjesbos is als een levensecht prentenboek, waar klassieke sprookjesfiguren zoals Roodkapje, de zeven geitjes en Sneeuwwitje tot leven komen. Klassieke sprookjes vormen tot op de dag van vandaag de basis van het park. 
De Efteling is een van de oudste nog geopende themaparken ter wereld en behoort tot de beste van Europa. Het bezoekersaantal stijgt ieder jaar en het park breidt regelmatig uit. Toch is het park in de vorige eeuw heel klein begonnen.
In 1935 werd er in de gemeente Loon op Zand een klein sportpark geopend voor de mensen in de omgeving. Dit plan is later uitgebreid met een speeltuin en een theehuis. In 1950 werd de Stichting Natuurpark de Efteling opgericht door de toenmalige burgemeester van Loon op Zand. Het doel was meer toerisme te trekken en de inwoners van de gemeente meer ontspanning en beweging te bieden. Samen met onder andere de bekende kunstenaar Anton Pieck werd het Sprookjesbos ontworpen. Anton Pieck was een Nederlands tekenaar en kunstschilder. Zijn kalenders zijn nog steeds populair en in de provincie Gelderland kun je het Anton Pieck Museum vinden. 
Het sprookjesbos was direct een groot succes. Bezoekers betaalden in die tijd slechts 80 cent om het bos te bezoeken. Al gauw breidde het park uit met een restaurant, een zwembad en een vijver met bootjes. In 1959 kreeg het park er een bijzondere bewoner bij: Holle Bolle Gijs. Holle Bolle Gijs is een Nederlands kinderversje over een jongetje dat altijd honger heeft. De Efteling plaatste prullenbakken in de vorm van Holle Bolle Gijs in het park. De bezoekers konden hun afval in de mond van Gijs gooien. En dat kunnen ze nu nog, want er staan nog steeds 12 van deze prullenbakken in het park. De hele dag roept Gijs om eten. Vergeet dus niet om Holle Bolle Gijs “eten te geven” als je de Efteling bezoekt. Hij zal je hartelijk bedanken! 
In de loop der jaren zijn er steeds meer attracties bijgekomen. Er zijn nu achtbanen, prachtige shows, een theater en hotels. Er is zelfs een bungalowpark en een radiostation. De Efteling heeft de ambitie om door te groeien tot een bestemming van wereldformaat. Er wordt gewerkt aan shows zonder gesproken tekst, zodat deze ook voor buitenlandse bezoekers te volgen zijn. En het Sprookjesbos? Ook dat groeit nog. In 2016 is Pinokkio verwelkomd.
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books