De 10 grootste Nederlandse steden (part 1 of 2)
Good for: A2Episode Number:74

De 10 grootste Nederlandse steden (part 1 of 2)

You know Amsterdam of course, but what do you know about the other cities in the Netherlands? Learn all about the 10 biggest cities!

Published at: Saturday, January 27, 2024

Share:

De 10 grootste Nederlandse steden 
Amsterdam is de grootste stad van Nederland. Dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat Amsterdam helemaal niet zo groot is in vergelijking met andere Europese hoofdsteden? In Parijs wonen meer dan 2 miljoen mensen en in Berlijn meer dan 3 miljoen. En in Londen zijn het er zelfs bijna 9 miljoen! Amsterdam is een mooie, bijzondere en wereldberoemde stad, maar er wonen minder dan 900.000 mensen. 
Als je Nederlands leert, is de kans groot dat je in Amsterdam bent geweest. Maar misschien ben je ook nieuwsgierig naar andere Nederlandse steden. In deze podcastaflevering en de volgende vertellen we je iets over de 10 grootste Nederlandse steden. Vandaag beginnen we met nummer 10 tot en met nummer 6. In de volgende aflevering bespreken we de rest. 
10. Nijmegen 
Als je het aan mij vraagt, is Nijmegen de mooiste stad van Nederland, maar ik ben niet helemaal objectief natuurlijk. Het is een kleine stad, met ongeveer 180.000 inwoners. Nijmegen wordt over het algemeen gezien als de oudste stad van Nederland, maar er zijn meer steden die deze titel opeisen. Het is in ieder geval zeker dat de Romeinen er al actief waren rond het jaar 0. Dat is dus ruim 2000 jaar geleden! De stad ligt aan een brede rivier, de Waal. In de Tweede Wereldoorlog is Nijmegen gebombardeerd en in het stadscentrum vind je dus een mix van oude en nieuwe gebouwen. Er wonen veel studenten in Nijmegen, want de stad heeft een universiteit. 
9. Breda
Breda is een leuke stad in het westen van Noord-Brabant. De stad is net iets groter dan Nijmegen. Breda heeft een prachtig, levendig centrum. Er is ook een mooi stadspark, Valkenberg, dat is een groene oase in de Bredase binnenstad. Breda is ook een leuke stad om in februari carnaval te vieren. Met carnaval krijgen steden andere namen. De carnavalsnaam van Breda is Kielegat. 
8. Almere 
Almere ligt in de provincie Flevoland. Flevoland is een relatief nieuwe provincie. Vroeger stond dit deel van Nederland onder water. In de twintigste eeuw hebben ze het stuk land drooggelegd. Die nieuwe provincie noemden ze Flevoland. De steden in Flevoland zijn dus allemaal gloednieuw. Almere bestaat pas sinds het einde van de jaren zeventig. De stad groeit en er wonen nu ruim 220.000 mensen. Almere grenst aan 3 verschillende meren: het IJmeer, het Markermeer en het Gooimeer. De stad ligt heel dicht bij Amsterdam en veel inwoners werken in de hoofdstad. Maar Almere zelf heeft ook veel te bieden. Er is rust en ruimte en veel groen. 
7. Tilburg 
Tilburg ligt in de provincie Noord-Brabant, net als Breda. Met de trein kun je in een kwartiertje van de ene stad naar de andere reizen. Maar de steden zijn heel verschillend. Tilburg is in de 19e eeuw groot geworden door de textielindustrie. Er stonden heel veel textielfabrieken in de stad. Tegenwoordig zijn de meeste fabrieken verdwenen, maar er is wel een textielmuseum. Tilburg heeft een universiteit en er studeren meer dan 25.000 studenten. Het is een gezellige stad waar je heerlijk kunt winkelen. Het gebouw De LocHal is ook een bezoekje waard. In 2019 werd dit gebouw uitgeroepen tot World Building of the Year. 
6. Groningen 
Groningen is een zeer oude stad in het noorden van Nederland. De stad staat vol prachtige, oude gebouwen. Net als Tilburg is het een echte studentenstad met een levendig stadscentrum en vele musea. In het noorden van Nederland kun je trouwens verschillende mooie steden vinden, Leeuwarden is bijvoorbeeld ook prachtig, maar Groningen is duidelijk het grootst. 
Zo, dit waren de eerste steden van onze top tien. Volgende week kun je horen welke vijf steden het grootst zijn! Luister je dan weer? 
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books