De lente in Nederland
Good for: A2Episode Number:57

De lente in Nederland

Spring is coming! Are you wondering what the Dutch do during spring? Learn all about the traditions of this beautiful season.

Published at: Friday, March 3, 2023

Share:

De lente is een prachtig seizoen in Nederland. Na een lange winter begint de natuur weer tot leven te komen. De bomen krijgen weer bladeren en de bloemen beginnen te bloeien. Dit is ook het seizoen waarin sommige dieren ontwaken uit hun winterslaap, denk bijvoorbeeld aan egels en vleermuizen. De lente is geliefd en ook mensen komen weer meer buiten. 
In de lente vinden veel bijzondere dagen plaats. Een van die dagen is Koningsdag. Dit is een nationale feestdag die gevierd wordt op 27 april. Op deze dag wordt de verjaardag van de koning, Willem-Alexander, gevierd. Het hele land kleurt dan oranje en er zijn overal feesten en evenementen. Mensen gaan op straat feesten en er zijn ook veel vrijmarkten waar mensen hun spullen verkopen.
Een andere traditie die bij de lente hoort is Pasen. Dit is een christelijk feest dat gevierd wordt in het voorjaar. Tijdens Pasen herdenken christenen de opstanding van Jezus Christus uit de dood. In Nederland zijn er veel tradities rondom Pasen, zoals het versieren van eieren en het eten van paasbrood.
In het voorjaar vinden ook veel bloemencorso's plaats in Nederland. Dit zijn optochten waarbij praalwagens versierd zijn met bloemen en door de straten rijden. Het bekendste bloemencorso is het bloemencorso van de Bollenstreek. Dit vindt elk jaar plaats in april en trekt veel toeristen.
In de lente kopen veel Nederlanders bloemen om hun huis mee op te vrolijken. Tulpen zijn misschien wel de bekendste bloemen. De Nederlandse tulpen zijn beroemd en er zijn dan ook veel tulpenvelden te vinden in het land. Naast tulpen worden ook veel andere bloemen verkocht in de lente, zoals hyacinten, narcissen en krokussen. Elk jaar wordt in de Keukenhof in Lisse een grote bloemententoonstelling georganiseerd waar bezoekers de mooiste bloemen kunnen bewonderen. 
Op 4 mei vindt in Nederland de dodenherdenking plaats. Op deze dag worden alle slachtoffers herdacht die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij andere militaire conflicten. Om 20:00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden in het hele land. En op 5 mei wordt Bevrijdingsdag gevierd, de dag waarop Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Op deze dag zijn er door het hele land bevrijdingsfestivals met muziek, theater en andere activiteiten.
In de lente vallen ook Pinksteren en Hemelvaart, ook dit zijn christelijke feestdagen. Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, en wordt gevierd op de veertigste dag na Pasen. Veel mensen hebben op Hemelvaartsdag vrij en gaan erop uit om te wandelen of te fietsen. Pinksteren valt tien dagen na Hemelvaartsdag. Eerste Pinksterdag valt op een zondag en tweede Pinksterdag op een maandag. Op deze dag zijn veel mensen vrij en worden er vaak evenementen georganiseerd zoals Pinkpop, een bekend muziekfestival in Limburg.
Wil je iets leuk doen in de lente? Neem dan eens een kijkje op een boerderij of in een pluktuin. In het voorjaar openen veel boerderijen hun deuren voor publiek, zodat mensen kunnen zien hoe lammetjes geboren worden en hoe ze verzorgd worden. Lammetjes zijn babyschaapjes. De meeste worden in de lente geboren. 
Kortom, de lente is een prachtig seizoen in Nederland met veel tradities en evenementen. Of je nu naar een bloemencorso gaat of gewoon lekker van het voorjaarszonnetje geniet op een terrasje, er is altijd wel iets te beleven in de lente in Nederland.
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books