Wie is de nieuwe premier van Nederland? Wie is Dick Schoof precies?
Good for: B1Episode Number:84

Wie is de nieuwe premier van Nederland? Wie is Dick Schoof precies?

Wie is de nieuwe premier van Nederland? Wie is Dick Schoof precies?

Published at: Friday, July 5, 2024

Share:

Dick Schoof 
Je hebt het misschien al gehoord: Nederland heeft een nieuwe minister-president. Hij heet Dick Schoof. De meeste mensen in Nederland hadden nog nooit van hem gehoord, tot hij eind mei genoemd werd als serieuze kandidaat voor de rol van minister-president. Dick Schoof is de opvolger van Mark Rutte. Rutte is 13 jaar de premier van Nederland geweest. Afgelopen zondag, 30 juni, nam hij afscheid met een laatste toespraak op televisie. Rutte hield die toespraak in Het Torentje, dat is de plek waar elke Nederlandse minister-president werkt. Je kunt het zien als je een keer in Den Haag bent. Het Torentje bevindt zich aan het Binnenhof, het historische hart van de Nederlandse politiek in Den Haag. Het ligt naast de Hofvijver en maakt deel uit van het complex waar ook de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn gevestigd. Het politiek centrum van Nederland bevindt zich dus in Den Haag. 
Goed, Dick Schoof heeft een paar dagen geleden dus het sleuteltje van het Torentje van Mark Rutte gekregen. Rutte nam vervolgens afscheid en fietste voor de laatste keer weg. Hij is dus geen premier meer. Mark Rutte heeft inmiddels een hoge onderscheiding gekregen van koning Willem Alexander om hem te bedanken voor bijna veertien jaar premierschap. Rutte gaat trouwens nog lang niet met pensioen. Hij wordt namelijk secretaris-generaal van de NAVO. Ook geen onbelangrijke baan. 
Maar goed, Dick Schoof is nu dus de minister-president. Maar wie ís hij eigenlijk? En waarom is hij gekozen? Nou, Dick Schoof is eigenlijk al heel lang actief in de politiek. Hij is geboren in 1957 en studeerde van 1975 tot 1982 planologie aan de Universiteit van Nijmegen. Hij heeft verschillende functies gehad als ambtenaar. Hij was bijvoorbeeld een tijd de baas van de Immigratie-en Naturalisatiedienst, maar ook van veiligheidsdiensten. De laatste jaren werkte hij als secretaris-generaal van Justitie en Veiligheid. Dick was jarenlang lid van de PvdA, de Partij van de Arbeid, maar sinds 2021 niet meer. Sindsdien is hij partijloos. Waarschijnlijk had Dick zelf nooit gedacht dat hij ooit minister-president zou worden, maar door een samenloop van omstandigheden is dat toch gebeurd. 
Laten we beginnen bij de verkiezingen van 2023. In de herfst van 2023 waren er verkiezingen in Nederland. Zoals je waarschijnlijk weet is de PVV de grootste partij geworden. Maar een partij kan alleen regeren wanneer er een meerderheid is in de Tweede Kamer. Daarom moet de grootste partij op zoek naar andere partijen die willen samenwerken. Dit was een moeilijke klus voor de PVV. Er waren heel veel partijen die niet met de PVV wilden samenwerken, omdat de plannen van de PVV volgens veel andere partijen te radicaal zijn. Maar de PVV heeft uiteindelijk een coalitie kunnen vormen, al heeft dit heel veel tijd gekost. Samen met de BBB, NSC en VVD vormt de PVV nu het kabinet. Samen hebben zij een meerderheid. Als je meer wil weten over deze partijen, kun je luisteren naar onze oude afleveringen over de politiek in Nederland. Er was alleen nog één probleem voor deze vier partijen: Ze moesten nog een minister-president kiezen. Gewoonlijk is dat de leider van de grootste partij, in dit geval zou dat dus Geert Wilders zijn. NSC wilde absoluut niet in een kabinet met Wilders als minister-president. Ook de VVD zag liever een andere politicus in het Torentje. De BBB steunde Wilders wél als kandidaat-premier. Ze moesten dus op zoek naar een andere kandidaat. Even dachten ze aan Ronald Plasterk, een man die ook betrokken was bij de kabinetsformatie, maar Plasterk trok zich terug nadat er in de media berichten rondgingen dat hij niet integer zou zijn. Niet lang daarna kwam Dick Schoof in beeld. Dick Schoof zegt dat hij partijloos is en dus niet de PVV vertegenwoordigt, maar alle vier de coalitiepartijen. We zullen zien hoe dat gaat. Dick Schoof heeft geen ervaring in het politieke debat, maar hij werkt al wel vele jaren met politici samen. Het rechtse kabinet, PVV, NSC, VVD en BBB, heeft plannen die ongetwijfeld tot hevige discussies zullen leiden. 
Nou, wat weten we nog meer over Dick Schoof? Over het privéleven van Mark Rutte wist Nederland eigenlijk niets. Mark Rutte deelde niets over zijn privéleven of hij had gewoon geen privéleven. Van Dick Schoof weten we wat meer. Hij woont in Zoetermeer en heeft samen met zijn ex-vrouw twee volwassen dochters. Dick heeft nu een nieuwe partner. In zijn vrije tijd houdt Dick van sporten. Zo zat hij vroeger bij een roeivereniging en loopt hij regelmatig marathons. 
Ben je ook zo benieuwd hoe het nieuwe kabinet het zal doen onder leiding van Dick Schoof? We zullen het vanzelf zien.
comments

Login to leave a comment

DBF
Ik volg de Nederlandse politiek van verre. Dat zijn eigenlijk niet mijn zaken, maar de politieke gesprekken bieden mij zo'n rijke bron van taaloefeningen.

Related practice books!

See all books