Europees Kampioenschap Voetbal - Learn Dutch - Level B1
Good for: B1Episode Number:83

Europees Kampioenschap Voetbal - Learn Dutch - Level B1

Het EK is voor veel mensen een belangrijk toernooi. Hou jij van voetbal?

Luister naar deze aflevering over het Nederlandse elftal en het EK 2024

Published at: Saturday, June 29, 2024

Share:

Hoi, mijn naam is Gerard. Ik ben 58 jaar oud en ik ben een groot voetbalfan! Vroeger voetbalde ik zelf ook, maar nu kijk ik vooral naar de belangrijke wedstrijden op de televisie. Ik heb zelfs een extra grote televisie gekocht en mijn vrienden komen regelmatig voetbal bij mij thuis kijken! 
Ik ben fan van Feyenoord. Dat is een Rotterdamse club. Ik woon in de buurt van Rotterdam en ik ga soms naar De Kuip om hun wedstrijden kijken. De Kuip is de naam van het stadion in Rotterdam-Zuid.
Op dit moment ben ik niet zo met Feyenoord bezig, want het EK is in volle gang. Het EK staat voor het Europees Kampioenschap. Natuurlijk moedig ik Nederland aan. Ik ben een echte fan, dus ik heb mijn huis versierd met oranje vlaggen en kijk naar elke wedstrijd. Ook haal ik oranje hapjes in huis. De supermarkten in Nederland liggen vol met oranje koekjes en andere lekkernijen. Oranje is de kleur van Nederland.  
Tot nu toe heeft Nederland 3 wedstrijden gespeeld. Het was ontzettend spannend. We hebben gewonnen van Polen en ik ben er trots op dat ons team gelijk gespeeld heeft tegen de Fransen. Frankrijk is namelijk een zeer sterke tegenstander! Die wedstrijd was de eindstand 0-0.  Gelijkspel dus. 
Afgelopen week speelden we tegen Oostenrijk. Helaas hebben we die wedstrijd met 3-2 verloren. Maar het geeft niet, hoor. We doen nog mee! We hebben de groepsfase overleefd en we gaan door naar de achtste finales. 
Het is vandaag zaterdag, 29 juni 2024. Over een paar dagen speelt Nederland tegen Roemenië. Dat is dus de achtste finale. Ik vind het ontzettend spannend. Ik denk dat ons elftal een goede kans maakt Roemenië te verslaan. Ik ben heel benieuwd.
Ik heb geen idee wie het toernooi zal winnen. Natuurlijk hoop ik dat Nederland zal winnen. Dat zou fantastisch zijn! Het hele land zou feest vieren. Iedereen zal oranje kleren aantrekken en de straat op gaan. Dat lijkt me geweldig. Nederland heeft pas één keer een EK gewonnen. Dat was in 1988. Nederland won toen van de toenmalige Sovjet-Unie. Dat EK werd ook in Duitsland georganiseerd. Helaas heeft Nederland verder geen WK of EK gewonnen, maar ons team stond wel vaak in de finale. In 2010 wonnen we bijna het WK, het wereldkampioenschap. Helaas verloren we de finale van Spanje
Mijn vrouw komt uit België, dus zij moedigt de Rode Duivels aan. De Rode Duivels, dat is de bijnaam van het Belgische team. Het Nederlandse elftal heeft ook een bijnaam, wist je dat? Namelijk Oranje. Ik hoop dat Oranje gaat winnen! 
Vandaag beginnen de achtste finales. Dat is de knock out fase. Dat is zo spannend! Als je wint, ga je door. Verlies je, dan val je af. Vandaag zijn er twee wedstrijden. Zwitserland speelt tegen Italië en daarna neemt Duitsland het op tegen Denemarken. Ik zou het leuk vinden als Duitsland wint. Zij organiseren het toernooi, dus het zou fijn zijn als ze doorgaan. 
Morgen speelt Engeland tegen Slowakije. De Engelsen hebben meestal een sterke ploeg. Ik heb geen idee hoe goed de Slowaken zijn. En morgenavond speelt Spanje tegen Georgië. Ik vermoed dat de Spanjaarden die wedstrijd zullen winnen, maar misschien zullen de Georgiërs ons verrassen! 
Ik ben dol op het EK! Het verbroedert. Daarmee bedoel ik dat het mensen samenbrengt en een gevoel van eenheid geeft. Er deden 53 landen mee aan de kwalificatierondes. Veel hè! En van die 53 landen mochten er 24 meedoen aan het EK. Dat is toch prachtig, een toernooi met zoveel verschillende landen? Ik voel me niet alleen een Nederlander, ik voel me ook een Europeaan. Tijdens het EK ben ik echt een beetje trots op Europa
Sommige landen zijn inmiddels al afgevallen. Dat is jammer, maar dat hoort natuurlijk bij een toernooi. Ze hebben te veel wedstrijden verloren. Schotland, Servië, Hongarije, Kroatië en Albanië bijvoorbeeld. En Turkije heeft afgelopen woensdag Tsjechië uitgeschakeld. Slovenië is wel door. De Slovenen spelen maandag tegen Portugal. Dat is ook een sterke tegenstander.
Oekraïne ligt er trouwens ook uit. Roemenië, België, Slowakije en Oekraïne zaten samen in een poule, maar scoorden precies evenveel punten. Dat is nog nooit gebeurd, het was een unieke situatie! De teams waren dus ongeveer even goed. Uiteindelijk viel het Oekraïense team af, op basis van het aantal doelpunten.
Ik hoop echt dat Nederland verder zal komen. Ik weet dat de kans klein is dat we het toernooi winnen, maar het gevoel van hoop en spanning is misschien nog wel mooier dan winnen! Wat denk jij? Maakt Oranje een kans? 
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books