Learn Dutch A2/B1 - Een gesprek op een feestje
Good for: A2Episode Number:51

Learn Dutch A2/B1 - Een gesprek op een feestje

Simon and Vera talk about different places in the Netherlands during a chat at a birthday party. How many Dutch provinces are mentioned during their talk?

Published at: Wednesday, September 28, 2022

Share:

Hey, volgens mij kennen wij elkaar nog niet! Mijn naam is Simon. 
Nee, inderdaad, we hebben elkaar nog niet eerder ontmoet. Ik ben Vera. 
Leuk je te ontmoeten! Hoe ken jij de jarige job? 
Oh, ik ken Wilco al jaren. We woonden vroeger samen in een studentenhuis. 
Dat meen je niet! Dus jij hebt ook in Utrecht gewoond? 
Ja, dat was een fantastische tijd. Ik studeerde geneeskunde, net als Wilco. Ik heb in totaal zeven jaar in Utrecht gewoond. 
Ah, dus je bent na je studie verhuisd? 
Dat klopt. Ik ben opgegroeid in Beilen. Ken je dat? 
Ja, dat ligt in Drenthe, toch? Ik ben weleens in die streek op vakantie geweest. 
Wat leuk. Ja, het ligt in Drenthe. Nou, ik wilde wat dichter bij mijn ouders en zus wonen en zij woonden dus in Beilen. Maar ik wilde ook graag in contact blijven met mensen in Utrecht, dus toen heb ik besloten om in Zwolle te gaan wonen. Dat ligt er een beetje tussenin. 
Zwolle is een prachtige stad! Ik ben er laatst geweest. Ik wist niet dat de hoofdstad van Overijssel zo mooi was. 
Ja, absoluut! Maar daar woon ik nu niet meer hoor, ik ben uiteindelijk teruggegaan naar de provincie Utrecht, want ik vond de reistijd naar mijn werk te lang. Ik woon nu in Houten. Ik vind dat echt een heerlijke stad, niet te groot en niet te klein. En het is handig in het midden van Nederland te wonen, want mijn familie woont verspreid door heel Nederland. Zo wonen mijn ouders dus in Beilen in Drenthe, maar mijn broer woont in Goes, in Zeeland en mijn zus is inmiddels naar Amsterdam verhuisd. Vanuit Houten kan ik iedereen nog vrij makkelijk bezoeken, met de auto of met de trein. 
Ja, het is heel fijn om centraal te wonen en een goede connectie te hebben met het openbaar vervoer. Ik mis dat eerlijk gezegd. Mijn connectie met het openbaar vervoer is heel slecht. Ik woon zelf in Lage Zwaluwe, ken je dat? 
Hmm, nee sorry. Er gaat geen belletje rinkelen. 
Dat begrijp ik, het is een dorpje in Noord-Brabant. Niet ver van de grens met Zuid-Holland. We wonen er pas twee jaar, maar ik moet zeggen dat ik de stad mis. Het dorp is eigenlijk net iets te klein voor me. 
Zou je in een grote stad willen wonen? 
Nee, niet te groot. Ik heb in Rotterdam gestudeerd, maar ik heb ook een tijdje in Lelystad gewoond. Daar zou ik wel weer willen wonen. Rotterdam is een ontzettend leuke stad, hoor, maar ik denk dat een middelgrote plaats het beste bij me past. 
Waarom ben je weggegaan uit Lelystad?
Nou, ik kreeg een leuke baan aangeboden in Breda, dus toen zijn we naar Noord-Brabant verhuisd. En ik moet zeggen dat het leven in een dorp ook z’n voordelen heeft. De natuur is er prachtig! Er is veel water en in de zomer kun je makkelijk naar Zeeland rijden voor een dagje strand. En nu ik onder de rivieren woon, kunnen we ‘s winters lekker carnavallen! 
Haha, dat is waar! Zeg, hoe ken jij Wilco eigenlijk? 
Via mijn partner. Hij is een oud-collega van Wilco. We zijn afgelopen meivakantie samen met Wilco en zijn vrouw op vakantie geweest. 
Wat leuk! Waar zijn jullie geweest? 
Nou, dat zal ik je vertellen: in Limburg. En het was echt fantastisch. We hadden een huisje midden in de natuur geboekt. Echt geweldig. We hadden een soort blokhut voor zes personen. Het huisje stond heel afgelegen en ‘s ochtends vroeg kon je de wilde dieren gewoon voor het raam zien staan. We hebben veel gewandeld door de heuvels en we zijn natuurlijk een dagje naar Maastricht geweest. 
Dat klinkt super. Waar was het precies?
Iets onder Gulpen, in het zuidelijkste puntje van Limburg. Niet ver van het drielandenpunt. Het is echt een aanrader, je moet er een keer naartoe gaan. 
Ik heb ook weleens zo’n huisje in de natuur gehuurd, maar wij kiezen meestal voor het noorden van Nederland. Ik raak niet uitgekeken op Groningen en Friesland. Het is daar zo mooi. Maar het is een goed idee ook eens naar Limburg te kijken. 
Ja, of de Waddeneilanden. Het eiland Terschelling is bijvoorbeeld prachtig. Ik kom er regelmatig, want mijn nichtje woont daar. 
Haha, we hoeven nooit meer naar het buitenland op vakantie. Er is gewoon te veel keuze in eigen land! 
Precies! En het is leuk dat vrienden en familie door het hele land wonen. Zo kom je nog eens ergens. Nu Wilco naar Arnhem verhuisd is, leer ik ook Gelderland beter kennen. Zo hebben wij voor vanavond een hotel in Nijmegen geboekt, we hadden geen zin om vandaag weer helemaal terug te rijden naar Lage Zwaluwe. Ik ben nog nooit in Nijmegen geweest, dus ik ben benieuwd. 
Wat een goed idee. Het is een mooie stad hoor. Wist je dat het een van de oudste steden van Nederland is? Misschien wel de oudste! 
Ja, dat heb ik inderdaad gelezen. Maar Maastricht en Heerlen, in Limburg, en Voorburg, in Zuid-Holland, zijn ook heel oud. Ik heb gehoord dat ze niet zeker weten welke stad het oudst is. 
Hmm, interessant! Dat wist ik niet. 
Ik ga nog even wat drinken halen in de keuken. Wil jij ook nog iets? 
Ja, graag. Ik lust nog wel een alcoholvrij biertje! En als er nog een stukje taart over is, lust ik er nog wel eentje. 
Goed idee. Komt eraan! 
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books