Snel Nederlands leren: de weg naar vloeiend Nederlands
Leraren krijgen vaak de volgende vraag van studenten: hoe kan ik snel vloeiend Nederlans spreken? Normaal gesproken streven mensen naar een jaar of zo. Ze beginnen met een enorme motivatieboost die - helaas - vaak snel daalt. In dit artikel laten we je manieren zien om jouw droom om vloeiend te worden vast te houden en ooit te bereiken.
Een antwoord op de bovenstaande vraag is niet eenvoudig. Eerst moeten we enkele dingen definiëren. Wat is "snel" precies? En niet minder belangrijk: wat is "vloeiend" precies?
Een taal leren is als een berg beklimmen. Vloeiend kan de top zijn, maar om het te bereiken, moet je doorgaan. Dat is het belangrijkste: doorzettingsvermogen. Hoe vaker je stopt om een pauze te nemen, hoe groter de kans dat je teleurstelling zult ervaren en het gevoel hebt nergens te komen. Je moet gestaag doorgaan en geloven dat je je op een dag zult omdraaien, terugkijken en het startpunt ergens ver weg in de vallei zien.
Zoals bij het beklimmen van een berg, zou je gemakkelijk kunnen zeggen: ik wil zo snel mogelijk de top (vloeiend Nederlands) bereiken! Ik ga rennen en er komen! Maar zo werkt het niet en dat weet je. Het is beter om duidelijke (sub)doelen te formuleren zodat je precies weet waar je naartoe werkt.
Zoals met veel doelen, zou je het doel meer SMART kunnen formuleren. Als je niet bekend bent met dit concept, vatten we het voor je samen:
S: wees specifiek.
M: maak het meetbaar.
A: zorg ervoor dat het haalbaar is.
R: het moet relevant zijn.
T: Tijdgebonden ("snel" is te vaag!).
Als je een taalleerdoel voor jezelf stelt, moet je alle bovenstaande punten definiëren. Dit houdt je gemotiveerd, want een goed geformuleerd doel geeft je die stip aan de horizon om naartoe te werken. Zelfs als het een langetermijnproject is dat "grit" vereist.
- Slecht voorbeeld: ik wil snel vloeiend Nederlands leren.
- Goed voorbeeld: ik wil in 18 maanden in het Nederlands (B2-niveau) kunnen werken, de A2- en B1-test maken na 6 en 12 maanden en het Nederlandse Staatsexamen over 18 maanden doen.
- Goed voorbeeld: ik wil in een jaar een avondje uit kunnen met een Nederlander, alleen in het Nederlands praten en mezelf kunnen uitdrukken over welk onderwerp dan ook, hoewel ik misschien wat fouten maak in mijn grammatica.
Natuurlijk is het ook goed om aan te geven hoe je je doel gaat bereiken en regelmatig te controleren of je vooruitgang boekt. Een manier om dat te doen is door de tests op deze website te maken. Zorg er ook voor dat je het materiaal hebt dat bij je niveau past. Deze website behandelt alle grammatica die nodig is om je op A2-niveau te krijgen en een groot deel van B1 en B2 (en we blijven groeien).
Iets anders dat echt motiverend kan zijn, is het maken van zogenaamde "snapshots" tijdens je taalreis. Film jezelf terwijl je in het Nederlands praat of schrijf in je dagboek. Later kun je terugkijken en zien hoe ver je bent gekomen. Dit houdt je op de been!
Veel succes met het stellen van je doelen en vergeet niet: het leren van een taal kost tijd. Geniet van de kleine prestaties!
comments
Login to leave a comment