Inburgeren: Het inburgeringsexamen

inburgeringsexamen onderdelen  - Hoe voorbereiden Nederlands inburgeringsexamen

Voorbereiden op het inburgeringsexamen in Nederland

Studeer je Nederlands? De kans is groot dat je naar een Nederlandse test toewerkt, zoals het inburgeringsexamen of het staatsexamen NT2. In dit artikel lees je wat je van die examens kunt verwachten en hoe je jezelf kunt voorbereiden.

Het inburgeringsexamen in Nederland

De inburgering bestaat uit een paar verschillende tests.
  • Lezing
  • Schrift
  • Spreken
  • Luisteren
  • Kennis van de Nederlandse Samenleving
Laten we eens kijken wat deze delen van het inburgeringsexamen precies zijn. We zullen ons concentreren op de eerste vier. Houd er rekening mee dat het niveau van dit examen op dit moment (2019/2020) A2 is. In de toekomst kan dit veranderen en B1 worden.

Het inburgeringsexamen Lezen / Reading

De antwoorden van deze test zijn multiple choice. Veel studenten die Nederlands leren en de inburgering doen, beschrijven deze test als een race tegen de klok, maar als je je goed voorbereidt door de woordenschat te bestuderen en door teksten te lezen die geschikt zijn voor jouw niveau, zul je merken dat het steeds beter gaat.
Je krijgt een paar kleine teksten en een paar vragen erover. Het belangrijkste van het leesexamen is om geen antwoord te kiezen op basis van een woord of een deel van een zin die je in de tekst ziet. Laten we eens kijken naar een voorbeeld van een deel van een tekst:
  • De winkel sluit gewoonlijk om 17:00. Het personeel maakt vervolgens de winkel schoon en gaat om 17:45 naar huis. Op zaterdagen sluiten we een uurtje eerder dan op de andere dagen.
Hoe laat sluit de winkel op zaterdag?
  • A) 16:00
  • B) 17:00
  • C) 17:45
Als je niet goed leest, kun je kiezen voor optie B of C, wat een vergissing zou zijn! Veel vragen in dit examen zijn vergelijkbaar. Dus lees goed!

Het inburgeringsexamen Schrijven / schrijven

Waar wordt op gelet in het schriftelijk examen van het inburgeringsexamen?

Een paar dingen zijn belangrijk. Je kunt punten verdienen als ...
  • je alles behandelt wat je volgens de oefening in je brief of tekst moest vermelden.
  • je tekst begrijpelijk is.
  • je niet te veel fouten in de grammatica hebt gemaakt (vervoeging van werkwoorden, woordvolgorde, juiste voornaamwoorden, enz.)
  • je woorden goed hebt gespeld (maak je geen zorgen over enkele kleine spelfouten
  • je conjuncties hebt gebruikt om er een verhaal van te maken (maar, en, of, want & dus vormen je basis, bekijk onze grammaticalessen over conjuncties)

Wat minder belangrijk is:

  • De / Het-fouten.
  • Of je veel verschillende/moeilijke woorden gebruikt.
  • (Zeer) kleine spelfouten.

Hou het simpel!

Normaal krijg je een paar brieven die je moet schrijven tijdens het examen en een of twee formulieren om in te vullen. Belangrijk is om niet meer te doen dan verwacht tijdens het inburgeringsexamen als je niet 100% zeker weet hoe. Als je een brief aan een vriend moet schrijven, met de vraag hoe het met hem gaat en of hij volgende week naar de bioscoop wil, doe dat dan precies. Vraag die denkbeeldige vriend niet hoe zijn verjaardag was of of zijn hond gezond is: dit geeft je niet meer punten. Het zorgt alleen maar voor een grotere kans dat je fouten maakt!
Controleer altijd of je je werkwoorden goed hebt geschreven en houd je woordvolgorde in de gaten. Deze dingen doen ertoe.

Het inburgeringsexamen Spreken / Spreken

Het inburgeringsexamen spreken bestaat uit twee delen: antwoord geven en meerkeuze vragen. Het spreekexamen duurt een half uur.
In het eerste deel van het examen zie je video's van een persoon die praat en je iets vraagt. Je moet antwoorden. Net als in het schriftelijk examen is het beter om het simpel te houden, maar wel volledige zinnen te formuleren. Als ze je vragen wat je favoriete eten is, zeg je niet: pizza. Je zou kunnen zeggen: Ik eet graag pizza of Mijn favoriete eten is pizza.
Tijdens het tweede deel van het examen zie je weer video's, normaal gesproken van een gesprek tussen twee mensen. Het gesprek wordt plotseling gestopt. Je moet een zin kiezen uit de antwoordopties om het gesprek van de video verder af te maken.
Zoals je kunt zien, moet je ook je luistervaardigheden ontwikkelen om het spreekexamen van het inburgeringsexamen te maken.

Het inburgeringsexamen Luisteren / Luisteren

Je luistert naar audio-opnames en video's. Op basis van wat je hoort, kun je een van de meerkeuzeantwoorden kiezen om de vraag te beantwoorden. Om jezelf voor te bereiden op het luisterexamen, heb je min of meer dezelfde woordenschat nodig als voor het leesexamen. Stel jezelf bloot aan veel Nederlandse radio, YouTube-video's en televisieprogramma's om te wennen aan de Nederlandse geluiden en de woorden te kunnen onderscheiden.
Je kunt deze website van The Dutch Online Academy gebruiken om een ​​stevig fundament te leggen voor je inburgeringsexamen. Veel plezier met leren! Uiteindelijk maakt al je harde werk het gemakkelijker en leuker om met Nederlanders om je heen te praten, Nederlandse artikelen, kranten en boeken te lezen en naar Nederlandse radio en televisie te luisteren. Blijf oefenen!
comments

Login to leave a comment