Ze blijven Engels tegen me spreken!

louis-hansel-7d6ERT38Mf4-unsplash -

Spreken Nederlanders graag Engels?

Stel, je zit op een terrasje in Utrecht en je bestelt in het Nederlands een glas rode wijn. De ober reageert met een vraag in vloeiend Engels: Would you like me to bring you the wine card?
Veel taalleerders voelen zich op zo'n moment onzeker over hun Nederlands. Misschien gaan ze twijfelen aan de woorden die ze gebruikten tijdens het bestellen. Of ze denken dat ze een zwaar accent hebben. Gevolg is dat de rest van het gesprek in het Engels plaatsvindt.
Klinkt dit herkenbaar? Lees dan vooral verder.

Praat Nederlands met me

Als je Nederlands leert, is het natuurlijk slim om de taal zoveel mogelijk te spreken. Elke interactie met een Nederlander is een mogelijkheid. Van een simpel "dank je wel en tot ziens" bij de supermarkt tot een volledige conversatie bij de kapper: je kunt van alle conversaties leren! Maar wat doe je als Nederlanders in het Engels op je reageren?
Eigenlijk is het eenvoudig: zeg dat je Nederlands wilt leren en dat je graag in het Nederlands wilt praten. En herhaal die boodschap als dat nodig is!

Het is goed bedoeld

De meeste mensen in Nederland praten goed Engels en ze spreken het graag! Veel Nederlanders gaan ervan uit dat hun Engels beter is dan jouw Nederlands en dat de conversatie beter loopt in het Engels. Het is dus eigenlijk goed bedoeld, maar niet handig als je de taal wil leren. Zeg duidelijk dat je Nederlands wilt spreken. Ook als het gesprek hierdoor een beetje moeilijker wordt.

Zo'n klein landje

Nederlanders kunnen vaak niet geloven dat er mensen zijn die hun taal willen leren. Ze denken dat Nederlands niet zo belangrijk is. Nederland is niet groot en ligt geografisch tussen een paar reuzentalen in (Engels, Frans en Duits). Op school leren kinderen Engels en meestal ook een paar andere talen. Nederlanders zijn er dus aan gewend om andere talen te leren, maar zij verwachten niet dat andere mensen hĂșn taal leren.
Daarnaast heerst in Nederland het idee dat de Nederlandse taal erg moeilijk is en dat niemand het vrijwillig wil leren. Vraag Nederlanders eens wat ze van hun eigen taal vinden. Dat is meteen een leuke gespreksstarter!

Maak gebruik van je kennis

Nederlanders zijn er dus niet aan gewend dat buitenlanders hun taal leren. Daarom zullen veel mensen positief verrast zijn als je vertelt dat je de taal aan het leren bent. Praat over je leerproces, dat kan een eye-opener zijn voor Nederlanders. Zij weten vaak niet wat er moeilijk is aan hun moedertaal. Vraag bijvoorbeeld maar eens aan een Nederlander wat het verschil is tussen want en omdat of wanneer ze de woordjes er en te gebruiken. Dit levert vast en zeker grappige gesprekken op!
comments

Login to leave a comment