Transcripts:
Sober en simpel, zo kun je de traditionele Nederlandse keuken het beste omschrijven. Veel Nederlanders eten nog steeds graag aardappelen, vlees en groenten tijdens de avondmaaltijd. Tijdens het ontbijt en de lunch zie je meestal brood op tafel staan. Vaak met kaas. In deze podcast bespreken we zeven typisch Nederlandse producten die tijdens verschillende seizoenen worden gegeten. Veel Nederlandse maaltijden zijn rijk aan calorieën en koolhydraten. Die producten zijn nog steeds populair in de winter. We beginnen onze lijst echter met een zomerproduct: de haring!
1. Haring
Als je aan Nederland denkt, denk je aan haring. Haring is een vis die in de Noordzee leeft. De populairste haring is de Hollandse Nieuwe. De Hollandse Nieuwe is een haring die tussen juni en 30 september gevangen wordt. In de plaats Scheveningen vieren de mensen elk jaar feest als de eerste Hollandse Nieuwe van dat jaar is gevangen.
Haring kun je op verschillende manieren eten. Veel Nederlanders pakken de hele vis bij de staart vast, tussen duim en wijsvinger. Ze doen hun hoofd naar achteren en laten de vis in hun mond zakken. Dat is lekker met een beetje ui!
2. Erwtensoep
De erwtensoep is een oer-Hollandse soep en heerlijk op koude winterdagen, want deze stevige soep geeft veel energie. Traditionele erwtensoep bevat onder andere ui, rookworst, aardappel en natuurlijk erwten! De soep blijft lang goed. Meestal smaakt de soep zelfst beter na een paar dagen! Een ander woord voor erwtensoep is “snert”.
3. Stroopwafel
Stroopwafels zijn bekend in Nederland, maar ook in het buitenland. Het zijn eigenlijk twee dunne koeken, met daartussen zoete siroop. De originele stroopwafels hebben een diameter van 10 centimeter, maar tegenwoordig kun je ook hele kleine en hele grote stroopwafels kopen. De koeken komen oorspronkelijk uit de stad Gouda. Daar werden in de 19e eeuw al stroopwafels gemaakt! Tegenwoordig kun je deze lekkere koeken overal kopen, zelfs in andere landen.
4. Oliebollen
Rond 31 december kun je in heel Nederland oliebollen kopen. Deze ronde lekkernijen eet je tijdens de jaarwisseling. Je kunt ze naturel eten of met krenten en poedersuiker! Ze zijn niet gezond, maar ach, in het nieuwe jaar kun je weer beginnen met sporten en gezond eten.
5. Frikandellen
Nederlanders zijn gek op de frikandel! Wie kent deze gefrituurde snack niet? Je kunt hem bij elke snackbar in Nederland kopen. Het is de perfecte snelle hap na of tijdens een feest. Vaak eet men de frikandel met friet.
De frikandel is een soort langwerpige staaf gemaakt van verschillende soorten vlees. De meeste Nederlanders weten niet wat de ingrediënten van een frikandel zijn, maar lekker is hij zeker!
6. Stamppot
Hollandse stamppot is een traditionele Nederlandse maaltijd. Mensen noemen het vaak “stamp”. Het recept is simpel: je mixt aardappelen met andere ingrediënten. Vaak specifieke groenten, zoals boerenkool, spinazie of andijvie. Er zijn ontzettend veel verschillende stamppotten. De bekendste zijn boerenkoolstamppot, zuurkoolstamppot en hete bliksem. Hete bliksem is een stamppot met aardappel en appel. Stamppotten smaken heerlijk met jus van vlees en rookworst, maar tegenwoordig kun je ook veel vegetarische varianten vinden.
7. De chocoladeletter
Op 5 december vieren Nederlanders Sinterklaas. Tijdens dit feest krijgen kinderen cadeautjes en snoep. Ze krijgen ook vaak chocolade in de vorm van de eerste letter van hun naam. Als je Willem heet, krijg je een chocoladeletter in de vorm van een W. Als je Anna heet, krijg je een letter in de vorm van een A. Leuk en lekker! De traditionele letter is van pure chocolade of melkchocolade, maar je kunt tegenwoordig in november en december heel veel varianten in de supermarkten vinden.
comments
Login to leave a comment