De Elfstedentocht - Learn Dutch Podcast B1
Good for: B1Episode Number:35

De Elfstedentocht - Learn Dutch Podcast B1

Schaatsen is een populaire sport in Nederland. Het is een sport voor jong en oud. De Nederlanders staan bekend om hun passie voor schaatsen. Tijdens de Olympische Winterspelen worden er dan ook vaak medailles gewonnen. 

Published at: Tuesday, December 21, 2021

Share:

Schaatsen is een populaire sport in Nederland. Het is een sport voor jong en oud. De Nederlanders staan bekend om hun passie voor schaatsen. Tijdens de Olympische Winterspelen worden er dan ook vaak medailles gewonnen. 
Als het heel koud is, kun je in de natuur schaatsen, bijvoorbeeld op meren, vennen en grote vijvers. Schaatsen op natuurijs kan gevaarlijk zijn. Het ijs moet namelijk dik genoeg zijn. Het is daarom belangrijk dat het hard genoeg vriest. Als het heel hard vriest, kun je op de grachten schaatsen en heel soms op rivieren. Stromend water bevriest namelijk minder snel dan stilstaand water. In 1963 was het zo koud dat zelfs de Noordzee bevroor. Dat was een heel bijzondere winter, zo hard vriest het bijna nooit.
De laatste jaren vriest het steeds minder in Nederland, maar schaatsen blijft populair. Je kunt de sport namelijk ook op een kunstschaatsbaan beoefenen. Veel fanatieke schaatser hopen echter dat het weer eens flink gaat vriezen, zodat de Elfstedentocht kan plaatsvinden.
De Elfstedentocht is een belangrijk evenement in Nederland. Het is een schaatstocht van bijna 200 kilometer. De tocht brengt de deelnemers langs de elf steden van Friesland en begint en eindigt in de hoofdstad Leeuwarden. De Elfstedentocht kan natuurlijk alleen plaatsvinden als het natuurijs dik genoeg is en dat maakt het evenement extra bijzonder.
In de provincie Friesland was het lange tijd heel normaal om lange afstanden te schaatsen. Vroeger konden veel mensen geen paard kopen en schaatsen ging veel sneller dan wandelen. In 1909 werd de Elfstedentocht voor de eerste keer georganiseerd. Er deden maar 23 mensen mee. Minne Hoekstra won deze race met een tijd van 13 uur en 50 minuten. Dat record werd al snel verbroken. Het huidige record staat op naam van de professionele schaatser Evert van Benthem. Hij had in 1985 maar 6 uur en 47 minuten nodig om alle elf de steden te bezoeken.
De Elfstedentocht heeft in totaal 15 keer plaatsgevonden en is uitgegroeid tot een belangrijk evenement. De laatste keer was in 1997. Er deden toen ruim zestienduizend mensen mee. Je kunt je voorstellen dat veel mensen uitkijken naar de volgende Elfstedentocht. Het is alleen de vraag wanneer die plaats zal vinden. De kans is klein dat de tocht georganiseerd kan worden in coronatijd. Daarnaast zijn de Nederlandse winters steeds minder koud door klimaatverandering. Ook zijn er strenge regels. Het ijs moet namelijk natuurlijk zeer dik zijn om zo’n groot evenement veilig te kunnen organiseren. Voor een Elfstedentocht moet het dus wekenlang stevig vriezen. Overdag mag het eigenlijk niet warmer zijn dan nul graden en ‘s nachts is er strenge vorst nodig. Als het een paar dagen erg koud is en het ijs dikker en dikker wordt, krijgen veel mensen last van Elfstedenkoorts. Zo noem je het gevoel van opwinding rondom een mogelijke Elfstedentocht. Laten we hopen dat het evenement binnen een paar jaar weer plaats kan vinden.
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books