In Nederland was het de afgelopen weken ontzettend warm. Veel mensen zijn blij met de koelere dagen in de laatste week van augustus, want de temperaturen liepen op tot ver boven de dertig graden. In de toekomst zouden deze hoge temperaturen wel eens normaal kunnen worden. Volgens de statistieken wordt het steeds warmer in Nederland en als de trend doorzet, krijgen we volgens de statistieken zelfs een mediterraans klimaat.
Het klimaat in Nederland is de afgelopen honderd jaar veranderd. Het is ongeveer twee graden warmer in alle seizoenen, dus niet alleen in de zomer.In de winter is het minder koud. Het vriest steeds minder! Sommige mensen vinden dat behoorlijk jammer. De kans dat de Elfstedentocht doorgaat wordt bijvoorbeeld steeds kleiner. De Elfstedentocht is een bijna tweehonderd kilometer lange schaatstocht in het noorden van Nederland, in de provincie Friesland. Het ijs moet dik genoeg zijn om de schaatstocht te organiseren. De tocht vond voor het laatst plaats in 1997. In de zomer wordt het heter. Juli is de warmste maand, maar ook in augustus kan het behoorlijk warm worden. Het aantal dagen met tropische temperaturen van boven de 30 graden is duidelijk toegenomen. Ook regent het meer in de winter en in de zomer vallen er heftige buien die vaak snel weer over zijn. Tijdens de klamme nachten in juli en augustus blijven temperaturen regelmatig boven de twintig graden. Geen wonder dat steeds meer Nederlanders ventilatoren of zelfs airco’s aanschaffen! Ook de opblaaszwembadjes zijn niet aan te slepen. Het warme weer zorgt voor een hoger waterverbruik en dit is een probleem. Drinkwaterbedrijven roepen hun klanten op om zuinig aan te doen met het water. Mensen gebruiken drinkwater om tuinen te sproeien en zwembadjes te vullen. Ook de coronacrisis speelt een rol. Veel mensen blijven deze zomer thuis, waardoor het watergebruik toeneemt.
Nederland heeft op dit moment een gematigd zeeklimaat, maar weerautoriteiten zien dat de temperaturen steeds verder toenemen. Als het zo doorgaat, zouden de temperaturen aan het einde van deze eeuw ver boven de 20 graden uit kunnen komen. Als dat gebeurt, spreken we van een warm zeeklimaat. Het klimaat lijkt dat een beetje op het klimaat van Noord-Italië lijkt. Dit klinkt misschien lekker, maar de opwarming van de aarde zou grote problemen kunnen veroorzaken.
Wetenschappers hebben aangetoond dat de aarde opwarmt door een flinke toename van CO2 in de atmosfeer. Die toename wordt voor een groot deel veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, maar ook andere zaken, zoals veeteelt en landbouw spelen een rol. De snelle temperatuurstijgingen brengen grote veranderingen met zich mee die nu al zichtbaar worden. De natuur reageert op het warmer wordende klimaat. Wist je dat er bijvoorbeeld steeds meer teken en processierupsen in Nederland zijn? Deze veranderingen lijken misschien klein, maar veel wetenschappers zijn het erover eens dat de gevolgen van klimaatverandering gigantisch kunnen zijn.
comments
Login to leave a comment