Learn Dutch B1 - Koningsdag 2023
Good for: B1Episode Number:60

Learn Dutch B1 - Koningsdag 2023

Het is vandaag Koningsdag! De koning is vandaag echt jarig. Trek jij ook oranje kleren aan en eet je een oranje tompouce?

Published at: Thursday, April 27, 2023

Share:

Het is vandaag Koningsdag! Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland die elk jaar op 27 april wordt gevierd. De meeste mensen zijn vandaag vrij en deze dag staat in het teken van de verjaardag van de koning, momenteel koning Willem-Alexander. Op deze dag worden er door het hele land festiviteiten georganiseerd en dragen mensen oranje kleding. Oranje wordt gezien als de kleur van Nederland. Dit zie je ook terug bij internationale sportwedstrijden. Het Nederlandse voetbalelftal speelt op een WK of EK meestal in het oranje. 
Koning Willem-Alexander is echt jarig op 27 april. Voordat hij koning werd, vierden de Nederlanders geen Koningsdag, maar Koninginnedag. Nederland had toen namelijk geen koning, maar een koningin. Dat was de moeder van Willem-Alexander, prinses Beatrix. Zij was van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 koningin van Nederland. Koninginnedag werd vroeger gevierd op 30 april, maar dat was niet echt de verjaardag van Beatrix. Zij is jarig in januari en dan is het erg koud. Daarom hield zij de verjaardag van haar moeder, Juliana, aan. Toen Beatrix 75 jaar oud was, heeft ze het stokje doorgegeven aan haar oudste zoon, Willem-Alexander. Hij is nu precies 10 jaar koning. 
Koning Willem-Alexander is getrouwd met Máxima. Zij komt uit Argentinië. Ze zijn op 2 februari 2002 getrouwd en hebben drie dochters: Prinses Catharina-Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane. Amalia is de Prinses van Oranje, ofwel de Kroonprinses. Zij zal later de nieuwe koningin worden. Op dit moment is zij 19 jaar oud.
Op Koningsdag zijn er door het hele land feestelijke activiteiten te vinden. De grootste viering vindt plaats in de hoofdstad Amsterdam, waar duizenden mensen samen komen om de dag te vieren. De dag begint meestal met een koninklijke ceremonie, waarbij de koning met zijn gezin een bezoek brengt aan een Nederlandse stad. Dit jaar is dat Rotterdam. De koning loopt samen met zijn gezin door de stad en neemt deel aan activiteiten. Als je de koning in het echt wilt zien, moet je dit jaar dus naar Rotterdam gaan. Heb je geen zin om te reizen? Geen zorgen, door het hele land worden er leuke concerten en activiteiten georganiseerd. 
Een van de bekendste tradities op Koningsdag is de vrijmarkt. Dit is een evenement waarbij mensen hun oude spullen verkopen op straat. In bijna elk dorp en elke stad is er een vrijmarkt te vinden, bijvoorbeeld op het marktplein of in een park. Kinderen verkopen er vaak zelfgemaakte spulletjes, zoals tekeningen, cupcakes of armbandjes. 
Een ander belangrijk onderdeel van Koningsdag is de decoratie van de straten en huizen. Veel mensen hangen de Nederlandse vlag uit en versieren hun huizen met oranje decoraties. Ook oranje eten is populair, vooral de oranje tompouce. Een tompouce is een soort gebakje met veel room. Gewoonlijk zijn de meeste tompoucen roze, maar met Koningsdag zijn ze natuurlijk oranje. 
Wil je meedoen met de activiteiten op Koningsdag? Dat kan natuurlijk! Op internet kun je vast en zeker informatie vinden over de activiteiten in jouw buurt. En vergeet niet dat iedereen spullen mag verkopen op de vrijmarkt. Heb je thuis veel dingen waar je niets meer mee doet? Verkoop ze! Als je vroeg in de ochtend naar de markt gaat, vind je vast een mooi plekje voor jouw kraampje. Maar vergeet niet een klapstoeltje en een thermoskan met thee of koffie mee te nemen, want het wordt dit jaar behoorlijk koud tijdens Koningsdag. Veel plezier!
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books