SoFT KeTCHuP uitgelegd

photo-of-person-holding-fries-3098841 -

SOFT KETCHuP

De beroemde Nederlandse spellingregel uitgelegd

Als je al een tijdje Nederlands studeert, of het nu in de klas is of door zelfstudie, zul je een spellingregel zijn tegengekomen die in eerste instantie te ingewikkeld lijkt. Deze Nederlandse regel gaat over het vormen van het perfectum en het verleden goed en het heeft te maken met de letters CFHKPST en, oké, X. De kans is groot dat je bekend bent met een van de "ezelbruggetjes" hieronder:
  • ´T KoFSCHiP
  • SOFT KETCHuP
  • PoCKeTFiSH
  • ‘T SeXy FoKSCHaaP
  • XTC CoFFeeSHoP
Zoals u kunt zien, zijn de klinkers niet in hoofdletters geschreven, omdat ze geen deel uitmaken van de regel. Ze zijn er gewoon, dus het woord is wat logisch, zodat je het niet vergeet.

Waar is de regel voor?

Als je de perfecte tijd in het Nederlands of het verleden in het Nederlands vormt, heb je twee manieren om een ​​regelmatig werkwoord te schrijven: met een D of een T. Laten we enkele voorbeelden bekijken.
  • Ik werk → Ik heb gewerkt → Ik werkte
  • Ik bel → Ik heb gebeld → Ik belde
Waarom krijgt werken een t en bellen a d? Het heeft te maken met de laatste letter van de stam van het woord. Als de brief in SoFT KeTCHuP staat, schrijf je een T. In alle andere gevallen schrijf je een D.
  • Stam van “werken” → -en = werk. De laatste letter is een K. De K staat in SoFT KeTCHuP, dus je schrijft een T in een perfecte tijd en een simpel verleden.
  • Stam van "bellen" → - en = bel. De laatste letter is een L. De L staat niet in SoFT KeTCHuP, dus je schrijft een D in een perfecte tijd en een simpel verleden.

Zo ingewikkeld: waarom doen we dit?

Het heeft allemaal te maken met de geluiden van de letters. Laten we een kleine oefening doen. Plaats je hand (zachtjes) tegen je keel en spreek een letter uit die NIET in SoFT KeTCHup staat. Bijvoorbeeld de letter A. Je voelt je stembanden trillen. Toch? Probeer een andere letter, bijvoorbeeld de N of de V en je zult hetzelfde voelen.
Doe nu hetzelfde met de klinkers in SoFT KETCHuP, bijvoorbeeld de F. Je zult absoluut niets voelen. En dat trillingloze geluid combineert beter met een klinker die hetzelfde doet. Het geluid van de letter T.
Dus als je je een van de woorden in onze bovenstaande lijst niet kunt herinneren, wees creatief en vorm je eigen ezelsbruggetje! En in geval van twijfel kun je altijd voelen of een letter trillingen veroorzaakt.
comments

Login to leave a comment