Dit jaar wordt Kerstmis in Nederland anders gevierd dan andere jaren. De verspreiding van het coronavirus is helaas nog niet onder controle. Op 14 december kondigde minister-president Mark Rutte nieuwe maatregelen aan. De meeste winkels en scholen moesten hun deuren sluiten. De horeca was al dicht en zal ook de komende weken dicht blijven. Hoewel de meeste Nederlanders de maatregelen begrijpen en waarderen, vinden veel mensen het ook moeilijk. De feestdagen staan namelijk voor de deur en gewoonlijk is december een tijd van samenzijn en gezelligheid. Dit jaar moeten we op zoek naar alternatieven om de feestdagen te vieren, bijvoorbeeld met minder mensen en zonder vuurwerk.
In deze podcast bespreken we hoe Kerstmis en oud en nieuw gewoonlijk gevierd worden.
Kerstmis of kerst bestaat in Nederland eigenlijk uit twee dagen en één avond. 24 december is een werkdag, maar in de avond komen veel families en vrienden bij elkaar voor een lekker diner of een bordspelletje. De kerstboom staat dan natuurlijk al. Die wordt meestal opgezet na Sinterklaas, bijvoorbeeld op 6 december. Veel Nederlanders versieren hun huis met kerstlichtjes en andere decoratie. Kerstmis is een christelijk feest. Daarom gaan veel mensen in de avond naar de kerk. Een “mis” is een kerkdienst. In de nacht van 24 op 25 december vindt er een middernachtmis plaats om de geboorte van Jezus Christus te vieren.
Op 25 december is het eerste kerstdag. Deze dag is misschien wel de belangrijkste dag voor de feestvierders. Er wordt uitgebreid ontbeten en families komen samen. Vaak serveert men tijdens het ontbijt een kerststol met deeg, rozijnen en amandelspijs. Er wordt veel gegeten en gedronken. In de avond vinden veel mensen het leuk om te gourmetten of te steengrillen. Iedereen vult zijn of haar pannetje met lekkere dingen, zoals groente, vlees, ei of pannenkoekenbeslag. Anderen maken juist een luxe kerstdiner, met meerdere gangen.
Op 26 december is het tweede kerstdag. Tweede kerstdag is ook een vrije dag. Dit is handig, want zo kun je meerdere familieleden bezoeken. Sommige mensen vinden het leuk om op 26 december uit te gaan. Ze gaan dan naar een café of een feest. Je kunt deze dag natuurlijk ook gebruiken om met vrienden af te spreken of rustig bij te komen van al het lekkere eten van de voorgaande dagen. Klassieke kerstfilms zoals Home Alone zijn nog steeds populair.
Het verschilt per gezin of er met Kerstmis cadeaus gegeven worden. Veel gezinnen vieren namelijk al Sinterklaas op 5 december. Dit is meestal het moment dat kinderen cadeautjes krijgen. Sommige mensen kiezen er daarom voor om met kerst geen of weinig cadeaus te geven. De Kerstman, in Engelstalige landen bekend als Santa Claus, speelt in de meeste huishoudens in Nederland geen belangrijke rol.
Wist je dat de meeste werkgevers ook aan Kerst denken? Zo ontvangen veel werknemers een kerstpakket of kerstcadeau. Soms is dit een doos vol met lekker eten of een voucher om zelf iets leuks te kopen. Ook wordt er meestal een kerstborrel georganiseerd. Tijdens zo’n borrel kun je je collega’s beter leren kennen.
Nederlanders dromen van een “witte kerst”. Dit betekent dat ze hopen dat het met kerstmis gaat sneeuwen. Dit gebeurt helaas niet vaak. De laatste keer was in 2010.
31 december is de laatste dag van het jaar. Overdag werken veel mensen gewoon, maar de avond staat in het teken van gezelligheid. Op straat verschijnen er oliebollenkramen. Bij deze kraampjes kun je heerlijke oliebollen kopen. Dit zijn gefrituurde deegballen die vaak met poedersuiker, krenten of rozijnen worden gegeten. Ze zijn niet erg gezond, maar wel heel lekker!
Om 12 uur ‘s nachts drinken veel Nederlanders champagne. Ze gaan naar buiten om naar het vuurwerk te kijken of om zelf vuurwerk af te steken. In Nederland is het legaal om vuurwerk af te steken tussen 18:00 uur ‘s avonds en 02:00 ‘s nachts, maar natuurlijk alleen tijdens de jaarwisseling. In 2020 is er echter een vuurwerkverbod. Ieder jaar gebeuren er veel ongelukken met vuurwerk en de ziekenhuizen hebben het al heel druk in tijden van corona. In Nederland mag je dit jaar dus geen vuurwerk gebruiken. Klein vuurwerk, zoals sterretjes, is wel toegestaan.
Op 1 januari zijn de mensen vrij. Ze kunnen uitslapen en genieten van een vrije dag. Ook op deze dag worden er veel borrels georganiseerd. Sommige mensen nemen een nieuwjaarsduik. Dit betekent dat ze naar het water gaan (bijvoorbeeld naar de zee) en erin springen. Het water is natuurlijk ontzettend koud in januari. Op sommige plaatsen wordt er een gezamenlijke nieuwjaarsduik georganiseerd. Bijvoorbeeld in Scheveningen. Dit is een frisse start van het nieuwe jaar!
Net als in veel andere landen maken de mensen in Nederland vaak een lijst met goede voornemens. Op deze lijst schrijven ze dingen die ze in het komende jaar anders willen doen. Bijvoorbeeld stoppen met roken of meer sporten.
Hopelijk wordt 2021 een prachtig jaar! Wat zet jij op jouw lijstje met goede voornemens?
comments
Login to leave a comment