Lezen - Learn Dutch - Level A2 / B1
Good for: A2Episode Number:79

Lezen - Learn Dutch - Level A2 / B1

Reading can be fun and useful when learning Dutch! But... where do you start? Listen to this Dutch podcast episode to find out.

Published at: Wednesday, April 24, 2024

Share:

Lezen
Lezen is belangrijk voor de taalontwikkeling. Dit geldt voor kinderen en volwassenen. Ook als je een andere taal leert kan lezen je helpen. Het is een leuke manier om je vocabulaire en je taalgevoel te vergroten. Maar vaak weten studenten niet waar ze moeten beginnen. In deze podcastaflevering ga ik je meer vertellen over leesmateriaal in het Nederlands, want of je nu een A1 student bent of een C1 student, er is altijd een boek dat bij jou past! 
Ik ga het vandaag hebben over verschillende materialen. In het transcript van deze podcastaflevering vind je linkjes naar die materialen. Je kunt het transcript vinden op www.thedutchonlineacademy.com
Veel studenten denken dat het een goed idee is om kinderboeken te lezen. Dat kan natuurlijk en je moet dit gewoon doen als je het leuk vindt, maar het is niet altijd de beste keuze. Kinderboeken zijn lang niet altijd makkelijk. Zelfs boeken voor drie- of vierjarige kinderen kunnen al best ingewikkeld zijn. Ze zijn geschreven voor kinderen, niet voor mensen die het Nederlands als nieuwe taal leren. 
Maar wat kun je dan wel lezen? Nou, net als in je moedertaal is het belangrijk dat je iets kiest wat je interessant of leuk vindt. Als je een taal studeert ben je vaak veel bezig met grammatica en flash cards. Het is belangrijk dat je de taal ook gebruikt om te ontspannen. Zorg er dus voor dat je er plezier in hebt! 
Houd je van nieuws en actualiteit? Dan is het een goed idee om een krant of nieuwswebsite te lezen. Er zijn speciale kranten voor mensen die Nederlands leren of moeite hebben met de taal, bijvoorbeeld de Start!-krant. Je kunt je abonneren, maar de krant is vaak ook te leen bij bibliotheken of taalscholen. De krant verschijnt 10 keer per jaar. Natuurlijk kun je ook nieuwsbronnen gebruiken die niet speciaal gemaakt zijn voor taalleerders, maar niet té moeilijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de populaire website nu.nl. Deze website is populair onder Nederlanders, maar het nieuws is geschreven in makkelijke taal. De mensen van nu.nl vinden het belangrijk dat iedereen het nieuws goed kan volgen. Daarom proberen ze B1 niveau aan te houden als standaard. Als je juist veel uitdaging wil, kun je naar kranten als de Volkskrant, de Telegraaf en het NRC gaan kijken. Deze kranten richten zich op mensen die vloeiend Nederlands spreken en zijn dus interessant voor de C1 student. Een website die ik ook nog wil noemen is readlang.com. Op deze website kun je teksten knippen en plakken en de website vertelt je dan op welk niveau de tekst geschreven is. Daarnaast kun je de tekst lezen en op woorden klikken. De woorden worden dan vertaald en er wordt automatisch een flashcard van gemaakt. Handig toch! Probeer het maar eens. 
Hou je meer van fictie en lees je graag een roman? Dat is hartstikke goed voor je taalontwikkeling! In romans staan namelijk veel dialogen. En in een dialoog zie je vaak spreektaal. Dat kan heel nuttig zijn. 
Als je graag mooie verhalen leest, zijn er verschillende mogelijkheden. Natuurlijk kun je kijken naar kinderboeken of gewone, maar niet te moeilijke boeken voor volwassenen, maar er zijn ook heel veel boeken die geschreven zijn voor mensen die Nederlands leren of moeite hebben met de taal. Leeslicht biedt een breed assortiment aan boeken op A1, A2 en B1 niveau. Er zijn verschillende genres, zoals thrillers, klassiekers en liefdesverhalen. Maar er zijn ook veel boeken bij die gaan over cultuur of geschiedenis. Zo zijn er verschillende boeken over het slavernijverleden en de Tweede Wereldoorlog. Je kunt deze boeken kopen bij de uitgever, Eenvoudig Communiceren, maar veel van deze boeken zijn ook te vinden bij reguliere boekwinkels en online webshops. Sommige Leeslicht-boeken zijn zelfs vanuit het buitenland te bestellen. Bij The Dutch Online Academy organiseren we elke maand een leuke boekenclub. Tijdens deze bijeenkomst praten we over een boek dat we gelezen hebben. Je kunt eenmalig meedoen of meerdere keren. Dat kun je zelf bepalen. 
Wist je trouwens dat we bij The Dutch Online Academy ook een paar korte verhalen verkopen voor beginners? Dit zijn verhalen op A1 niveau. Ons tweede verhaal, Nieuw in de Buurt, is sinds deze week te koop in onze webshop. Dit e-book wordt geleverd met audio, zo kun je lezen en luisteren tegelijkertijd. 
Als je al een gevorderde student bent, kun je natuurlijk ook gewone Nederlandse boeken lezen. Het is een goed idee om niet te beginnen met zware literatuur. Detectives, vrolijke liefdesverhalen en boeken voor adolescenten zijn vaak een goede keuze. Daarin staan veel dialogen en het taalgebruik is niet te ingewikkeld. En kies bij voorkeur een modern boek. Het Nederlands verandert met de tijd. 
Natuurlijk is het ontzettend nuttig voor je taalontwikkeling als je kunt lezen en luisteren tegelijkertijd. Dit kun je doen door naar podcasts met transcript te luisteren, zoals deze, maar je kunt natuurlijk ook naar video’s kijken met ondertiteling, zoals de video’s van NOS Nieuws van de Week. Dat is het nieuws in makkelijke taal met ondertiteling. 
Heb je zin gekregen om meer te lezen in het Nederlands en woon je in Nederland? Ga dan eens naar de bibliotheek en vraag daar naar de mogelijkheden. Bibliotheken hebben vaak veel boeken in makkelijke taal, de Start!Krant en andere nuttige materialen. Daarnaast bieden bibliotheken vaak ook mogelijkheden om te oefenen met spreken. Zo worden er vaak taalcafés georganiseerd. De bibliotheek is dus een superhandige plek voor iedere taalleerder. 
Let op: In deze podcast hebben we veel gepraat over verschillende materialen. Je kunt de linkjes terugvinden op www.thedutchonlineacademy.com.
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books