Schoolvakanties in Nederland - Learn Dutch A2 / B1
Good for: A2Episode Number:80

Schoolvakanties in Nederland - Learn Dutch A2 / B1

Het is meivakantie! Maar hoeveel vakanties zijn er eigenlijk in Nederland? Leer er alles over in deze nieuwe aflevering!

Published at: Saturday, May 4, 2024

Share:

Vakanties in Nederland  
Als je in Nederland werkt, heb je vakantiedagen. Het hangt van je contract af hoeveel dagen dat precies zijn, maar het is minstens vier keer het aantal uur dat je per week werkt. Werk je 25 uur per week? Dan krijg je dus 100 uur vakantiedagen, wat neerkomt op 4 volle werkweken. En daar komen dan nog de feestdagen bij, bijvoorbeeld Kerstmis en Pasen. 
Kinderen, studenten en mensen die in het onderwijs werken zijn alleen vrij tijdens de schoolvakanties en feestdagen. Per land zijn er grote verschillen wat betreft de schoolvakanties. Zo hebben ze in veel warme landen een zeer lange zomervakantie. In Nederland hebben we een zomervakantie van ongeveer 6 weken. Eind augustus of begin september starten de scholen weer. Het is afhankelijk van de regio waar je woont. Ze hebben Nederland ingedeeld in drie grote regio’s: regio zuid, regio midden en regio noord. Amsterdam valt in regio noord, Utrecht in regio midden en Eindhoven in regio zuid. En het verschilt per regio wanneer de zomervakantie begint en eindigt. Dit geldt ook voor sommige andere vakanties. 
Na de lange zomervakantie gaan de kinderen weer naar school, maar in oktober is het alweer tijd voor de herfstvakantie. Die duurt slechts een weekje. Weer een week of zeven later is het alweer tijd voor de Kerstvakantie. In die vakantie vallen Kerstmis en Oud & Nieuw. De kerstvakantie duurt in totaal 2 weken. 
In februari of maart wordt er in bepaalde delen van Nederland carnaval gevierd, voornamelijk in het zuiden. De scholen in het zuiden zijn een week dicht tijdens carnaval. Scholen in het noorden van Nederland gaan vaak een week later dicht. In het zuiden noem je die vakantie carnavalsvakantie. In het noorden krokusvakantie of voorjaarsvakantie. Een krokus een kleine bloem die in die periode bloeit. Veel mensen gaan tijdens de voorjaarsvakantie op wintersport. 
In maart en april gaan de kinderen weer naar school, tot het tijd is voor de meivakantie. Die vakantie is op het moment dat ik deze podcastaflevering maak, in volle gang. De meivakantie duurt meestal twee weken en valt soms gedeeltelijk in de maand april. Officieel duurt deze vakantie maar één week, maar scholen kunnen dit zelf uitbreiden tot twee weken. Vaak vallen Koningsdag (op 27 april), Bevrijdingsdag (5 mei) en ook Hemelvaartsdag (dit jaar op 9 mei) in deze vakantie. Vaak is het al lekker weer, dus mensen kunnen zowel in het buitenland als in eigen land van het zonnetje genieten. Zuid-Europa is enorm in trek, want in mei is het daar vaak nog niet té heet, maar al wel lekker warm. 
Nu vraag je je misschien af wat ouders doen, als ze schoolgaande kinderen hebben en zelf moeten werken. Vaak nemen ze zelf vakantiedagen op, als de kinderen vrij zijn, maar er zijn ook gezinnen die een beroep doen op een oppas, de grootouders of de BSO. De BSO staat voor Buitenschoolse Opvang. Dat is een plek waar kinderen kunnen spelen en uitrusten na een schooldag of tijdens een vrije dag. Het gaat hier dus niet zozeer om leren, maar om ontspanning. Vaak zijn BSO’s gekoppeld aan basisscholen. 
Mensen die niet in het onderwijs werken, geen thuiswonende kinderen hebben of gepensioneerd zijn, kunnen lekker buiten de schoolvakanties op reis. Dat kan nogal wat geld schelen, want hotels, campings en trein- en vliegtickets zijn dan een stuk goedkoper. Bovendien heb je dan minder last van die typische vakantiefiles of drukke vliegvelden. Wist je trouwens dat er elk jaar ontzettend veel Nederlanders voor een fietsvakantie kiezen? Dat is gezond en goed voor het milieu! Wat ga jij doen in de meivakantie?
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books