Vaderdag: Een Dag voor Vaders in Nederland
Vaderdag is een speciale dag om vaders te bedanken en het vaderschap te vieren. In Nederland vieren we Vaderdag elk jaar op de derde zondag van juni. De dag komt oorspronkelijk uit de VS, maar wordt nu ook gevierd in Nederland.
De moderne Vaderdag begon dus in de Verenigde Staten, in het begin van de 20e eeuw. Het idee kwam van Moederdag, wat al eerder werd gevierd. De eerste Vaderdag was op 19 juni 1910 in Spokane, Washington. Daar woonde een vrouw, Sonora Smart Dodd, die haar vader wilde eren omdat hij haar en haar vijf broers en zussen alleen had grootgebracht na de dood van hun moeder.
In Nederland werd Vaderdag populair in de jaren '40 en '50. Winkels en de media hielpen om Vaderdag bekend te maken. Ze boden speciale kortingen en cadeaus aan, net als bij Moederdag.
Op Vaderdag in Nederland zijn er verschillende tradities en gewoonten. Elk gezin viert Vaderdag op een eigen manier. In sommige gezinnen wordt er heel weinig gedaan en in andere gezinnen, heel veel. Ook is het natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende tradities:
- 1 Ontbijt op Bed: Veel kinderen verrassen hun vader met een ontbijt op bed. Ze maken een extra lekker ontbijt met broodjes, sap en koffie. En natuurlijk mag papa op die dag ook uitslapen.
- 2 Cadeaus: Cadeaus geven is voor veel mensen belangrijk op Vaderdag. Kinderen maken vaak zelf kaarten en knutselwerkjes op school. In sommige gezinnen is het ook gebruikelijk dat de partner een cadeau geeft. Partners geven soms grotere cadeaus, zoals boeken, gadgets of kleding.
- 3 Uitstapjes en Activiteiten: Sommige families gaan samen iets leuks doen. Populaire activiteiten zijn wandelen, fietsen of een bezoek aan de dierentuin of een pretpark. Het is een moment om samen te zijn en leuke herinneringen te maken.
- 4 Eten en Drinken: Veel gezinnen hebben een speciale maaltijd op Vaderdag, zoals een barbecue of een feestelijk diner. Ze maken vaak vaders favoriete gerechten klaar. Het is een kans om samen te eten en van elkaars gezelschap te genieten.
Natuurlijk heeft de leeftijd van de kinderen invloed op hoe Vaderdag gevierd wordt. Volwassen kinderen sturen hun vader misschien een leuk kaartje, bellen hem op of brengen hem een bezoekje.
Hoewel Moederdag en Vaderdag allebei bedoeld zijn om moeders en vaders in het zonnetje te zetten, zijn er wel degelijk verschillen. Zo is Moederdag meestal populairder dan Vaderdag. Dit komt misschien doordat Moederdag al langer wordt gevierd en sterker wordt gepromoot.
Vaderdag gaat niet alleen over cadeaus geven en leuke activiteiten doen. Het is ook een moment om na te denken over wat vaders doen. In een tijd waarin rolverdelingen binnen een gezin lang niet altijd traditioneel zijn, is het goed om stil te staan bij de rol en de bijdrage van elke ouder.
Het is heel belangrijk op te merken dat Vaderdag ook een moment is om te erkennen dat vaderschap veel vormen kan hebben. Niet alleen biologische vaders, maar ook stiefvaders, pleegvaders, grootvaders en andere vaderfiguren kunnen rekenen op erkenning en waardering.
Vaderdag is dus voor veel mensen een speciale dag om vaders te bedanken en te vieren wat ze doen. Maar er zijn ook genoeg gezinnen die ervoor kiezen helemaal niets speciaals te doen. Waarom? Misschien omdat veel mensen het zien als een commerciële dag. Winkels willen natuurlijk graag hun spulletjes verkopen. Maar daarnaast zijn er natuurlijk ook Nederlanders die geen Vaderdag vieren, omdat de band met de vader niet zo goed is of omdat de vader er niet meer is. Dan heeft Vaderdag natuurlijk een andere lading. Ook zou je natuurlijk kunnen zeggen dat iedere dag als ouder bijzonder is en dat er geen speciale dag hoeft te zijn om daar extra bij stil te staan.
Wat je ook doet op Vaderdag, het is een zondag, dus waarschijnlijk een vrije dag! Ik hoop dat je ervan geniet!
comments
Login to leave a comment