Als je in Nederland woont zul je vast gemerkt hebben dat veel Nederlanders fanatiek sporten. Je ziet mensen hardlopen in de parken of roeien op de rivieren. Ook zul je regelmatig mensen op de fiets zien zitten met een hockey- of tennistas. Kortom, veel Nederlanders doen aan sport, in een team of alleen. Maar hoe vaak doen de meeste Nederlanders aan sport? En wat is eigenlijk de populairste sport in Nederland?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek doet elk jaar onderzoek naar sport in Nederland. In 2022 deed 53% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder één keer per week of vaker aan sport. Het percentage wekelijkse sportdeelname voor Nederlanders van 12 jaar en ouder is al jarenlang relatief stabiel.
Er zijn heel kleine verschillen tussen mannen en vrouwen. Van de mannen doet ongeveer 55% aan sport, terwijl dit percentage bij vrouwen wat lager is, namelijk 51%.
Wat is nu precies de populairste sport in Nederland? Misschien denk je direct aan schaatsen of fietsen, omdat Nederland het met die sporten vaak goed doet op de Olympische Spelen. Het antwoord op de vraag wat de populairste sport is, is echter een stuk simpeler en misschien wat saaier. Het is namelijk fitness of conditietraining. Heel veel Nederlanders gaan wekelijks naar de sportschool of werken thuis aan hun conditie. In de afgelopen 20 jaar zijn ook andere individuele sporten populairder geworden. Steeds meer Nederlanders trekken hun hardloopschoenen aan of maken een lange wandeling of fietstocht. Zwemmen en tennis zijn de afgelopen 20 jaar juist wat minder populair geworden.
De belangrijkste teamsporten zijn voetbal, volleybal en hockey, maar van deze drie sporten is voetbal duidelijk het populairst. Wist je dat er meer dan 1 miljoen Nederlanders voetballen? De volleybal- en hockeyverenigingen tellen beide 250.000 à 300.000 leden. Met hockey wordt trouwens veldhockey bedoeld. Er zijn in Nederland maar weinig mensen die aan ijshockey doen.
We moeten het natuurlijk ook nog even over fietsen hebben. Vrijwel alle Nederlanders hebben één of meer fietsen, want het is een enorm populaire manier om van A naar B te komen. Maar wist je dat het voor veel Nederlanders ook een sport is? Veel mensen trekken er in het weekend op uit om een lange fietstocht te maken. Sommige fietsers willen nog wat sneller gaan en schaffen een wielrenfiets aan. Een wielrenfiets is een fiets waarmee je erg snel kan gaan. Hij is geoptimaliseerd voor wielerwedstrijden zoals de bekende Tour de France. Op een zonnige lentedag kun je heel wat wielrenners door de natuur zien fietsen. Vaak dragen ze speciale wielerkleding en een helm! Iets wat de gewone fietser in Nederland meestal niet doet.
Woon je in Nederland en wil je je favoriete sport hier beoefenen? Geen zorgen, voor vrijwel iedere sport is er een vereniging te vinden. Zelfs voor frisbee-liefhebbers of tafeltennisspelers. Ook worden er veel evenementen georganiseerd, zoals hardloopwedstrijden, triatlons en wandelevenementen. Het grootste wandelevenement is de Nijmeegse Vierdaagse. In een eerdere podcast-aflevering kun je hier meer over horen. Heb je zin in een uitdaging? Kijk dan eens naar een Vikingrun. Dat is een soort hardloopwedstrijd met obstakels.
Wist je trouwens dat klim- en bergsport steeds populairder wordt onder Nederlanders? Dat is grappig, want Nederland heeft helemaal geen bergen! Gelukkig kun je indoor wel oefenen en als je in de auto of de trein stapt, ben je in een paar uurtjes in de bergen in bijvoorbeeld België, Duitsland of Frankrijk. Ook skiën en snowboarden zijn populair. Per jaar gaan er ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersport.
comments
Login to leave a comment