Wintersport
Nederlanders houden van wintersport. Als je wintersport zegt, dan denken de meeste Nederlanders aan een vakantie met skiën en snowboarden. Maar eigenlijk horen ook de ijssporten bij de winter, bijvoorbeeld schaatsen.
Als het koud genoeg is, kun je op veel plekken in Nederland schaatsen. De laatste dagen heeft het gevroren, dus afgelopen week pakten veel mensen de schaatsen uit de kast. Het ijs was op veel plekken in Nederland dik genoeg. Mensen gingen schaatsen op meertjes en natuurijsbanen. Natuurlijk is schaatsen op natuurijs niet zonder risico. Je moet altijd goed opletten of het ijs dik genoeg is. Gelukkig zijn er apps en websites die je daarbij kunnen helpen. Maar helaas vriest het vaak maar een paar dagen achter elkaar. Op het moment dat ik deze podcast publiceer, is het weer warmer aan het worden. Het ijs smelt en schaatsen op natuurijs wordt gevaarlijk. Wil je toch schaatsen? Breng dan een bezoekje aan een ijsbaan! Nederland heeft 6 overdekte ijsbanen, 9 semi-overdekte banen, 3 openlucht-kunstijsbanen en 21 natuurijsbanen. Dat is heel veel! De meeste landen in Europa hebben veel minder ijsbanen.
Veel Nederlanders hopen dat het weer flink gaat vriezen. Ze vinden het leuk om te schaatsen, maar veel mensen hopen op een heel lange periode van vorst. Als het heel hard vriest gedurende een paar weken, dan kan men namelijk de Elfstedentocht organiseren. Dat is een tocht van bijna 200 kilometer over natuurijs. Ik heb al eens een podcastaflevering over de Elfstedentocht gemaakt. Luister daar eens naar, als je meer wil weten.
In december, januari, februari, maar ook nog in de maand maart, gaan veel mensen op wintersport. In Nederland zijn er geen bergen, dus als je wil skiën of snowboarden, moet je naar het buitenland. Vooral de landen rond de Alpen zijn populair, bijvoorbeeld Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland en Zwitserland. Maar ook Tsjechië en Noorwegen zijn in trek.
Tijdens een wintersportvakantie gaan de meeste mensen skiën en snowboarden, maar je kunt ook andere sporten doen, zoals sleeën en langlaufen. Je hebt verschillende soorten skipistes, meestal gebruiken ze kleuren om aan te geven hoe moeilijk een piste is. Een groene piste is niet zo moeilijk en gemaakt voor echte beginners, een blauwe piste is ook relatief makkelijk, een rode piste voor gevorderden en de zwarte piste is een echte uitdaging.
Vaak gaan mensen niet alleen op wintersport om te sporten. Veel mensen houden ook van een hapje en een drankje na een dagje skiën of snowboarden. Ze gaan après-skiën. Dat betekent “na het skiën” in het Frans. Er wordt gedanst en gefeest in de vele kroegen in het skigebied.
Helaas voor wintersportliefhebbers, ligt er niet altijd genoeg sneeuw in wintersportgebieden om lekker te kunnen skiën. Volgens wetenschappers zorgt klimaatverandering voor minder sneeuw. Ze denken dat het in de toekomst steeds moeilijker zal zijn om in de kerstvakantie op wintersport te gaan. Veel wintersportgebieden proberen dit probleem op te lossen met sneeuwkanonnen. Dat zijn apparaten waarmee je kunstmatige sneeuw op de skipistes kunt spuiten. En dit is niet zo milieuvriendelijk, want deze machines verbruiken veel water en energie. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die rekening houden met de impact van wintersport op het klimaat. Ze kiezen voor een wintersportvakantie in de hooggelegen gebieden, waar natuursneeuw valt. Of ze slaan gewoon een jaartje over.
Gelukkig kun je je in Nederland ook prima vermaken. Wist je dat er volgende week misschien een dik pak sneeuw gaat vallen in Nederland? Je kunt hier dan wel niet skiën of snowboarden, omdat er geen bergen zijn, maar je kunt wel een mooie sneeuwpop maken of een sneeuwballengevecht houden. Ook leuk!
comments
Login to leave a comment
info@thedutchonlineacademy.com
Hoi!