Het is eind december. Sinterklaas is al lang terug naar Spanje en Kerstmis staat voor de deur. De winkelstraten zijn sfeervol verlicht en je ziet overal kerstbomen staan. Het is dus tijd om het te hebben over Nederlandse kersttradities!
Kerstmis is een christelijke feestdag, maar er bestaan verschillende verhalen over hoe het feest precies is ontstaan. Eigenlijk staat in al die verhalen één ding centraal: nieuw leven en hoop. Dit past bij de tijd van het jaar, want de donkere dagen zullen vanaf 21 december langzaamaan weer langer worden.
Christenen vieren de geboorte van Jezus Christus. In Nederland doen ze dat op 25 december. In Nederland wonen vrij veel katholieken en protestanten. Ongeveer 20 procent van de Nederlanders noemt zich katholiek en ongeveer 15 procent protestants. Maar lang niet iedereen gaat wekelijks naar de kerk. Met Kerstmis vinden veel mensen een bezoek aan de kerk wel belangrijk. Ze gaan dan naar de kerstnachtdienst of nachtmis. Dit is de mis op kerstavond, 24 december dus. Deze diensten worden druk bezocht.
Bij mensen thuis, in de winkels en op straat zul je in de maand december veel kerstbomen zien staan. Veel mensen kiezen ervoor de boom pas na het vertrek van Sinterklaas op te tuigen, op 6 december dus. Op 6 januari halen de meeste mensen hem weer weg. Die dag staat symbool voor het einde van de kerstviering. Het is dan namelijk Driekoningen, de dag waarop de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. In sommige landen, zoals Spanje, is dit een belangrijke dag. Driekoningen wordt in Nederland echter nauwelijks gevierd. Maar het is dus wel de dag waarop veel mensen hun kerstboom aftuigen.
Elk jaar worden er meer dan 2 miljoen kerstbomen gekocht in Nederland. Veel echte kerstbomen komen uit Nederland, maar sommige uit Scandinavië. De bomen zijn vrijwel altijd sparren. Het bekende kerstliedje “O, denneboom” klopt dus eigenlijk niet. Steeds meer mensen kiezen trouwens voor een kunstboom. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om je huis knus en gezellig te maken. Je kunt bijvoorbeeld een kerstkrans op de deur hangen of je huis versieren met lichtjes en kaarsjes. Ook het traditionele kerststalletje blijft populair.
De kerstdagen zijn officiële feestdagen. 24 december is wel een werkdag, maar veel winkels en organisaties sluiten die dag wat eerder zodat mensen zich kunnen voorbereiden op kerstavond. 25 en 26 december zijn vrije dagen, al zijn er sectoren, zoals de horeca, waarin mensen die dagen wel werken. 25 december noemen we Eerste Kerstdag en 26 december Tweede Kerstdag. Dit jaar, 2022, valt Eerste Kerstdag op een zondag. Dat is jammer, want zo heb je een dag minder vrij. Veel mensen vinden het handig dat we twee kerstdagen hebben, omdat je zo etentjes met meerdere mensen kunt plannen, bijvoorbeeld met je eigen familie en je schoonfamilie. Of je kunt gewoon een dagje uitrusten of winkelen. Veel winkels, zoals bouwmarkten en supermarkten, zijn op Tweede Kerstdag namelijk open.
Met Kerstmis wordt meestal een luxe maaltijd gegeten. Vaak zijn er meerdere gangen, dus bijvoorbeeld een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. Tegenwoordig voegen veel mensen nog meer gangen toe, bijvoorbeeld een spoom, een tussengerecht of een kaasplankje. Bij het hoofdgerecht zijn klassiekers zoals biefstuk, rollade of kalkoen populair, maar steeds meer mensen gaan voor een vegetarisch alternatief. Het traditionele kerstdiner is populair, maar veel Nederlanders kiezen sinds de jaren ‘70 voor gourmetten. In die tijd is er namelijk veel reclame gemaakt voor deze Zwitserse uitvinding en Nederlanders gourmetten nog altijd graag met de feestdagen. Een gourmetstel is een apparaat waarmee je eten kunt bakken. Het bestaat meestal uit een bakplaat en een aantal kleine pannetjes. Het apparaat staat in het midden van de tafel en iedereen heeft zijn eigen kleine pannetje om eten mee klaar te maken. Op tafel staan verschillende soorten vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld kaas of pannenkoekenbeslag. Gourmetten is populair omdat het feestelijk én goedkoop is. Kinderen vinden het vaak heel erg leuk om te doen.
Misschien ben je ook al bekend met de Nederlandse oliebol. Deze snack wordt echter niet gegeten met Kerstmis, maar met oud en nieuw! Onze volgende aflevering zal over nieuwjaarstradities gaan. Fijne feestdagen en tot de volgende keer!
comments
Login to leave a comment