Een huis kopen in Nederland
In een vorige aflevering hebben we gepraat over het huren van een huis in Nederland. In deze aflevering gaan we het hebben over het kopen van een huis. Het kopen van een huis is natuurlijk een grote stap en je moet met heel wat dingen rekening houden.
De laatste jaren bleven de huizenprijzen in Nederland maar stijgen. Elke maand werden de woningen duurder. Sommige huizen zijn in tien jaar tijd bijna dubbel zoveel waard geworden! Lange tijd was het bijna onmogelijk om aan een koopwoning te komen zonder gigantische bedragen te bieden. Ben jij op zoek naar een huis? Dan heb ik goed nieuws voor je. De huizenmarkt is een beetje aan het afkoelen. De prijzen zijn nog steeds gigantisch hoog, maar ze dalen voor het eerst in jaren. In deze podcast-aflevering bespreek ik de belangrijkste stappen voor het kopen van een woning in Nederland.
Als je besloten hebt een huis te willen kopen, dan is het handig te weten wat je budget is. Je kunt een wensenlijstje maken en direct op zoek gaan naar je droomhuis, maar het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven! Dus is het slim om te weten hoe je financiële plaatje er precies uitziet. Wat kun je ongeveer lenen? En hoeveel wil je ongeveer lenen? Het is handig om te weten wat straks je maandelijkse hypotheeklasten zijn. Houd ook rekening met de ‘kosten koper’. Dat zijn alle extra kosten, zoals overdrachtsbelasting, de notariskosten en de taxatie van het huis. De meeste mensen gaan naar een hypotheekadviseur. Dat is iemand die je advies kan geven bij het kopen van een woning. De hypotheekadviseur kan je helpen bij het vinden van een hypotheek die bij jouw situatie past.
Na een gesprek met een hypotheekadviseur weet je hoeveel geld je ongeveer kunt lenen. Nu kun je op huizenjacht gaan! Natuurlijk is het handig eerst te bedenken wat voor soort huis je zoekt. Wil je een appartement, een rijtjeshuis of een vrijstaande woning? Wil je in het centrum van een drukke stad wonen of op het platteland? Online kun je woningen bekijken en vergelijken. Funda.nl is een van de bekendste website. Door online naar huizen te kijken, zul je al gauw een beeld krijgen van de markt. Over het algemeen zijn woningen in de grote steden en in de Randstad relatief duur. Daar werken en studeren veel mensen, dus die regio’s zijn populair. Voor het geld dat je betaalt voor een appartementje in hartje Amsterdam, kun je in een dorpje in Drenthe misschien wel een villa kopen.
Als je een leuke woning hebt gevonden, kun je online reageren. Staat er een telefoonnummer bij? Bel dan gewoon! Dat is vaak de snelste manier om een afspraak te maken voor een bezichtiging. Heb je hulp nodig bij het zoekproces? Je kunt een aankoopmakelaar inschakelen. Dat is iemand die je kan helpen bij je zoektocht en de onderhandeling.
Heb je het huis van je dromen gevonden? Dan is het tijd om een bod uit te brengen. Je moet dan dus zeggen wat jij voor de woning wilt betalen. Natuurlijk moet je dan eerst weten hoeveel het huis waard is. Je wilt natuurlijk niet te veel bieden, want dan betaal je meer geld dan nodig is. Maar je wilt ook niet te weinig bieden, want dan nemen de verkopers je bod misschien niet serieus. Ook kan het zijn dat er andere geïnteresseerden zijn die meer bieden. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de waarde van het huis. En er zijn een paar manieren om te bepalen hoeveel een huis ongeveer waard is. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de waarde van huizen in dezelfde straat of wijk. Bij Kadaster kun je die informatie opvragen. Je kunt daar ook informatie krijgen over de eerdere waarde van de woning. Ook kun je kiezen voor een bouwtechnische keuring. Tijdens deze keuring kijkt een expert naar de kwaliteit van de woning. Deze informatie kun je gebruiken om jouw bod te bepalen. Je moet de kosten van een bouwtechnische keuring wel zelf betalen.
Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Je gaat nu het voorlopig koopcontract ondertekenen. Daarna moet je je hypotheek regelen. Als de hypotheek rond is, ga je naar de notaris om de hypotheekakte en de koopakte te tekenen. Heb je je handtekening gezet? Dan is het huis officieel van jou! Je krijgt de sleutels en je kunt er gaan wonen. Veel plezier met het inrichten!
comments
Login to leave a comment