Learn Dutch B1 - Hoe werkt de Nederlandse gezondheidszorg?
Good for: B1Episode Number:47

Learn Dutch B1 - Hoe werkt de Nederlandse gezondheidszorg?

Woon je al een tijdje in Nederland? Dan heb je vast al eens een bezoek gebracht aan de huisarts. Maar wat doet de huisarts precies? En wanneer ga je naar een ziekenhuis? In deze podcast vertel ik je meer over de Nederlandse gezondheidszorg. 

Published at: Tuesday, July 26, 2022

Share:

Hoe werkt de Nederlandse gezondheidszorg? 
Woon je al een tijdje in Nederland? Dan heb je vast al eens een bezoek gebracht aan de huisarts. Maar wat doet de huisarts precies? En wanneer ga je naar een ziekenhuis? In deze podcast vertel ik je meer over de Nederlandse gezondheidszorg. 
De Nederlandse gezondheidszorg bestaat uit verschillende lijnen. We bespreken de nulde, de eerste, de tweede en de derde lijn. 
De nulde lijn
Iedereen die in Nederland woont, krijgt te maken met de nulde lijn. Deze zorg wordt aangeboden zonder dat je er zelf om hebt gevraagd. De nulde lijn is er om ziekte en gezondheidsproblemen te voorkomen. Deze zorg is dus preventief. Krijg je een brief met een uitnodiging voor een vaccinatie of onderzoek? Dan is dat waarschijnlijk zorg uit de nulde lijn. Onder andere de GGD biedt deze vorm van zorg aan. Als je een kindje krijgt zul je een uitnodiging krijgen van het consultatiebureau. Op het consultatiebureau kijken ze of je kindje goed groeit en zich gezond ontwikkelt. Ook dit is zorg uit de nulde lijn. Het is niet verplicht. Je mag dus zelf bepalen of je gebruik maakt van de aangeboden zorg. 
De eerste lijn 
Bij de nulde lijn hoef je niet om hulp te vragen. De hulp komt vanzelf naar jou toe, bijvoorbeeld in de vorm van een brief. Bij zorg uit de eerste lijn is dat anders. Je moet zelf om deze zorg vragen, maar dat is heel simpel. Je kunt gewoon bellen om een afspraak te maken. De zorg in de eerste lijn is algemeen en de mensen die voor de eerste lijn werken, zijn breed opgeleid en meestal niet gespecialiseerd. Voorbeelden zijn de huisarts, tandartsen, apothekers, verloskundigen en fysiotherapeuten. 
De tweede lijn
Als de eerste lijn onvoldoende zorg kan bieden, dan wordt de patiënt doorverwezen naar tweedelijns zorg. Dit zijn gespecialiseerde artsen en bijvoorbeeld orthodontisten. Heb je al langere tijd problemen met je gehoor en ben je een paar keer bij de huisarts geweest? Dan kan de huisarts besluiten dat je extra hulp nodig hebt. De huisarts zal je dan doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts in het ziekenhuis. Je krijgt dan een verwijsbrief. Dat is een brief waarin staat dat er hulp nodig is van een specialist uit de tweede lijn. Je krijgt alleen een verwijsbrief als de huisarts denkt dat dit echt nodig is. Bij een simpele verkoudheid of een griepje zal de huisarts je dus niet doorverwijzen. Het is wel mogelijk om gebruik te maken van tweedelijns zorg zonder verwijsbrief, maar dit is heel duur. De zorgverzekering betaalt de behandeling namelijk alleen als je een doorverwijzing hebt. 
De derde lijn
Op het moment dat er hoog specialistische zorg nodig is, wordt een patiënt weer doorverwezen. De patiënt krijgt dan zorg uit de derde lijn, bijvoorbeeld in een academisch ziekenhuis of in een gespecialiseerde kliniek. 
Zorgverzekering
Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de zorg, maar als je in Nederland woont moet je wel een zorgverzekering hebben. Dat is verplicht. Er zijn verschillende soorten zorgverzekeringen. Basiszorg, zoals een bezoek aan de huisarts, wordt altijd vergoed. Voor sommige andere vormen van zorg moet je extra betalen. Je kunt zelf een zorgverzekering kiezen. Je betaalt hier elke maand een bedrag voor. Dat noem je een premie. 
Wie moet je bellen? 
Ben je ziek of maak je je zorgen om je gezondheid? Je kunt altijd een afspraak maken met je huisarts. De zorgverzekering betaalt de kosten. Is de huisarts niet bereikbaar, omdat het bijvoorbeeld avond of weekend is en heb je een probleem dat niet kan wachten? Dan kun je de huisartsenpost bellen. Telefonisch kun je je probleem bespreken en als het nodig is, kun je direct een afspraak maken en langskomen. De huisartsenpost is altijd open in de avond, de nacht en in het weekend.
Heb je een zeer dringend, misschien wel levensbedreigend probleem? Dan kun je naar de spoedeisende hulp. De spoedeisende hulp is een afdeling in het ziekenhuis voor zeer urgente gezondheidsproblemen. Het is verstandig eerst je huisarts of de huisartsenpost te bellen voor je naar de spoedeisende hulp gaat. Voor spoedeisende hulp kun je ook 112 bellen. Dit het is nummer dat je belt als je denkt dat er met spoed politie, brandweer of ambulancezorg nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een hartaanval of een auto-ongeluk. 
Kortom, je belt meestal de huisarts als je een probleem met je gezondheid hebt. Als de huisarts niet bereikbaar is en het probleem niet kan wachten, dan bel je de huisartsenpost. Is de situatie levensbedreigend en heeft iemand direct medische hulp nodig? Bel dan 112. 
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books