Nederland telt twaalf provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Utrecht, Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland en Flevoland. Elke provincie heeft natuurlijk iets moois te bieden en een eigen hoofdstad. In deze podcast en de volgende zal ik je iets over de provincies vertellen. We beginnen met de provincie Noord-Holland.
Noord-Holland is misschien wel de meest bekende provincie onder buitenlanders. In deze provincie ligt namelijk de hoofdstad van Nederland: Amsterdam. Grappig genoeg is Amsterdam niet de hoofdstad van de provincie. Dat is namelijk de stad Haarlem. Noord-Holland is een veelzijdige provincie. Je kunt er grote steden bezoeken, zoals Amsterdam en Haarlem, maar je kunt er ook schattige vissersdorpjes bekijken en lange strandwandelingen maken. Zandvoort staat bekend om de mooie stranden en duinen.
Noord-Holland is een van de vier Randstad-provincies. De Randstad is het gebied van en rond de grote Nederlandse steden in het westen van het land. Er wonen heel veel mensen in de Randstad. Het gebied neemt ongeveer 20% van de Nederlandse oppervlakte in beslag, maar er wonen ongeveer 8 miljoen mensen. Dat is 40% van alle Nederlanders.
Zuid-Holland is een andere Randstad-provincie. Het is een dichtbevolkte provincie met Rotterdam en Den Haag als grootste steden. Ook kleinere steden, zoals Leiden en Delft zijn internationaal bekend. De hoofdstad van Zuid-Holland is Den Haag, hoewel Rotterdam groter is. In Den Haag vind je ook het parlement en het Internationaal Gerechtshof. In de provincie Zuid-Holland kun je in de lente door de prachtige tulpenvelden fietsen. De Keukenhof is een bloemenpark en erg populair onder zowel Nederlanders als buitenlanders. Net als in Noord-Holland kun je in Zuid-Holland ook genieten van de zee, bijvoorbeeld in de badplaats Scheveningen.
Als je vanuit Zuid-Holland langs de kust richting het zuiden rijdt, kom je in de provincie Zeeland. Deze provincie doet zijn naam eer aan, want de invloed van de zee is bijna overal zichtbaar. Zeeland bestaat eigenlijk uit verschillende eilanden, die verbonden zijn door bruggen en tunnels. Het is een dunbevolkte provincie en zeer populair als vakantiebestemming. Middelburg is de hoofdstad, maar heeft minder dan 50.000 inwoners. Ook de havenstad Vlissingen is niet groot, maar zeker het bezoeken waard. Je kunt in Zeeland genieten van de ruimte en rust, maar ook van het lekkere eten uit de zee, zoals mosselen en kreeft.
Ten zuiden van Zeeland ligt België en ten oosten ligt de provincie Noord-Brabant. Noord-Brabant is een grote provincie en ligt in het zuiden van Nederland. Misschien vraag je je af waarom deze provincie dan Noord-Brabant heet. Het antwoord is simpel: de provincie was vroeger onderdeel van het Hertogdom Brabant, maar in 1815 werd dit Hertogdom in drie stukken verdeeld. De andere twee delen liggen in het zuiden, in België dus. Zoals je misschien wel weet, waren België en Nederland vroeger één.
Noord-Brabant is de op één na grootste provincie en kent een rijke geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat Vincent van Gogh hier geboren is? De hoofdstad van Noord-Brabant is ‘s Hertogenbosch, ook wel Den Bosch genoemd. Ook de steden Tilburg, Breda en Eindhoven zijn erg bekend. Eindhoven is de afgelopen eeuw enorm gegroeid door de groei van het bedrijf Philips. Nu is het de grootste stad van Noord-Brabant en staat bekend om innovatie en design.
Een andere zuidelijke provincie is Limburg. Deze provincie is geliefd onder vakantiegangers, omdat het landschap redelijk heuvelachtig is. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de rest van Nederland behoorlijk vlak. De brede rivier de Maas komt in het zuiden van Limburg Nederland binnen en stroomt door de hoofdstad Maastricht. Niet ver van Maastricht kun je het drielandenpunt bezoeken. Op dit punt komen de grenzen van Nederland, België en Duitsland samen. Het drielandenpunt ligt trouwens vlakbij het hoogste punt van Nederland. De heuvel De Vaalserberg is 322 meter hoog. Net als Noord-Brabant, is Limburg van oudsher katholiek. In de winter vieren de mensen er carnaval.
Ga je vanuit de langgerekte provincie Limburg terug naar het noorden, dan kom je in de grootste provincie van Nederland: Gelderland. Ook Gelderland is een geliefde vakantiebestemming, omdat de natuur er gevarieerd is. Je vindt er brede rivieren, boomgaarden vol fruitbomen en bosrijke gebieden. Het bekendste natuurgebied heet De Veluwe. Je kunt hier veel wilde dieren spotten, zoals herten, zwijnen of misschien zelfs wolven. De hoofdstad van Gelderland is Arnhem, maar ook de stad Nijmegen is bekend en kent een rijke historie. Sommigen zeggen zelfs dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is. De Romeinen noemden deze stad Noviomagus.
Goed, dit waren de eerste zes provincies! In de volgende podcast zal ik je meer vertellen over Utrecht, Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland en natuurlijk Flevoland! Tot dan.
comments
Login to leave a comment