Learn Dutch B1 - Provincies en de hoofdsteden: de tweede zes
Good for: B1Episode Number:50

Learn Dutch B1 - Provincies en de hoofdsteden: de tweede zes

In the last episode you learned more about 6 Dutch provinces. In this episode, we are going to discuss the other six. Which Dutch provinces have you visited?

Published at: Monday, September 19, 2022

Share:

In een vorige aflevering heb ik je verteld dat Nederland 12 provincies heeft. Je hebt al wat gehoord over de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. In deze aflevering ga ik je wat meer vertellen over de andere provincies, namelijk Utrecht, Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland en Flevoland. We beginnen in het hart van Nederland: in Utrecht.
De provincie Utrecht ligt in het midden van Nederland. De hoofdstad heet ook Utrecht, lekker makkelijk! Utrecht is de kleinste provincie, maar erg belangrijk. De stad Utrecht ligt centraal en fungeert als belangrijk verkeersknooppunt. Het Centraal Station is het grootste van Nederland. Elke dag stappen er meer dan 190.000 mensen in en uit de trein. Als je de stad Utrecht bezoekt, kun je de Domtoren niet missen. De Dom is de hoogste en oudste kerktoren van heel Nederland. Hij is 112 meter hoog. Een andere bekende, oude stad in deze provincie is Amersfoort. 
Als je vanuit Utrecht naar het noordoosten rijdt, dan passeer je het natuurgebied De Veluwe en kom je uiteindelijk in de provincie Overijssel. De rivier de Ijssel vormt een natuurlijke grens tussen de provincies Overijssel en Gelderland. Overijssel is rijk aan water en natuur, maar je kunt er ook prachtige steden vinden. Niet alleen Zwolle heeft een mooi historisch centrum, ook steden als Kampen en Deventer zijn een bezoekje meer dan waard. Deze steden waren vroeger onderdeel van het Hanzeverbond. Dat was een samenwerking tussen Europese steden om de handel te verbeteren. Ook het plaatsje Giethoorn is bekend en geliefd onder toeristen. Veel huizen staan daar aan het water. Je kunt er met een bootje doorheen varen. 
Nederland is een klein land met relatief veel inwoners, maar in het noorden van Nederland kun je rust en ruimte vinden. De provincie Drenthe is een stuk groter dan de provincie Utrecht, maar in Utrecht wonen meer dan een miljoen mensen en in Drenthe slechts zo’n 500.000. Drenthe is dan ook een geliefde vakantiebestemming, want je kunt er optimaal genieten van de natuur. Ook heeft Drenthe een rijke historie. Hier kun je de beroemde hunebedden bekijken die meer dan 5000 jaar oud zijn. Het zijn de oudste monumenten van Nederland. Hunebedden zijn constructies gemaakt van grote stenen die in de IJstijd in Nederland zijn beland. Deze constructies waren de grafkamers voor de doden in de prehistorie. De hoofdstad van Drenthe is Assen. 
Ga je nog wat verder richting het noorden, dan kom je in Groningen. Dit is de noordelijkste provincie van Nederland. De hoofdstad heet ook Groningen en is het bruisende centrum van deze provincie. Ook het plaatsje Bourtange, dat net naast de grens met Duitsland ligt, is een bezoekje waard. Bourtange is gebouwd in de vorm van een ster, dat is typerend voor vestingsteden. Je kunt hier veel leren over de middeleeuwen en de 80-jarige oorlog met Spanje. In het noorden van Groningen vind je het plaatsje Pieterburen. Je kunt hier een zeehondencentrum bezoeken of wadlopen. Bij wadlopen loop je tijdens laag water in de waddenzee. Je maakt dus eigenlijk een wandeltocht over de bodem van de zee! 
Ten westen van Groningen ligt de provincie Friesland. Friesland is bijzonder, want deze provincie heeft als enige een officiële taal naast het Nederlands: Het Fries. Deze taal wordt zeer actief gebruikt en is voor meer dan de helft van de inwoners de moedertaal. In Friesland zul je in het dagelijks leven dus veel Fries horen, ook op school, bij de gemeente of in de rechtbank. In de provincie Friesland wordt de Elfstedentocht georganiseerd. Dit is een schaatstocht van 200 kilometer! De mensen schaatsen tijdens de Elfstedentocht over natuurijs en zo bezoeken ze elf steden. De hoofdstad Leeuwarden is de start- en finishplaats. Helaas kan de Elfstedentocht niet vaak georganiseerd worden, omdat de winters vaak niet koud genoeg zijn. Het ijs moet natuurlijk dik genoeg zijn. Net als in Groningen kun je in Friesland trouwens wadlopen, want ook deze provincie grenst aan de Waddenzee. En wist je dat er eilanden in de Waddenzee liggen? Het zijn er acht in totaal, waarvan vijf bewoond. De Waddeneilanden horen bij verschillende provincies. 
Dan is het nu tijd om te praten over de laatste provincie, de twaalfde. Deze provincie heet Flevoland en is erg bijzonder, want deze provincie bestaat nog niet zo lang. Weet je nog dat de provincie Utrecht in het midden van Nederland ligt? Nou, ten noorden van Utrecht lag vroeger de Zuiderzee. Dit was eigenlijk een soort binnenzee, in het midden van Nederland. Deze zee zorgde voor veel problemen in de vorm van overstromingen. De mensen zochten een oplossing voor de problemen met het water. In 1927 werd de Afsluitdijk gebouwd. Deze enorme dijk is 32 kilometer lang en loopt van Noord-Holland tot de provincie Friesland. Je kunt er met de auto overheen rijden. Dat is handig, maar het heeft er ook voor gezorgd dat Nederland beter beschermd is tegen het water én dat er land drooggelegd kon worden. In de twintigste eeuw is er een heel groot stuk water drooggelegd en op 1 januari 1986 werd Flevoland officieel de nieuwste provincie van Nederland. De hoofdstad van Flevoland heet Lelystad, vernoemd naar minister Cornelis Lely. Hij heeft het zuiderzeeproject bedacht. Bijna alle steden en dorpen op Flevoland zijn niet ouder dan enkele decennia. Een bijzondere plek in Flevoland is Urk. Deze plaats was vroeger een eiland in de Zuiderzee, maar hoort nu bij het vasteland. 
Zo, nu weet je wat meer over de Nederlandse provincies! Welke provincie zou jij weleens willen bezoeken? 
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books