Eten met de feestdagen
De koudere maanden zijn aangebroken en dat betekent dat er weer veel leuke feesten aankomen! Sinterklaas is al in het land en over een maand is het alweer kerstvakantie.
In deze podcastaflevering gaan we praten over het eten tijdens de feestdagen. Als je meer wilt weten over tradities rondom Kerst, Sinterklaas, Pasen en andere feesten, dan kun je eens naar de podcastafleveringen over die onderwerpen kijken.
Goed, vandaag gaan we het dus hebben over lekkere hapjes en typische maaltijden tijdens de feestdagen. Ben je er klaar voor? Daar gaan we.
Sinterklaas
Sinterklaas is het feest voor kinderen. Sinterklaas komt half november aan in Nederland en brengt de kinderen cadeautjes en lekkernijen. Als je meer wilt weten over dit Nederlandse feest, dan kun je luisteren naar een van onze andere podcast-afleveringen over Sinterklaas. In deze aflevering zullen we het vooral over het eten hebben!
We vieren het sinterklaasfeest van half november tot en met 5 december. De avond van 5 december is het hoogtepunt van het feest. In deze periode eten kinderen en volwassenen heel veel pepernoten. Pepernoten zijn kleine koekjes.
Er is veel verwarring rondom het woord pepernoot. De koekjes die we het meeste eten en die mensen meestal pepernoten noemen, zijn rond, knapperig en donkerbruin. Ze worden gemaakt van tarwebloem en gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Deze kruiden worden samen speculaaskruiden genoemd. Die kruiden zorgen echt voor een winterse smaak. Het grappige is, dat deze koekjes officieel geen pepernoten heten. Het zijn eigenlijk kruidnoten. De échte pepernoten zijn iets groter en lichter en hebben een onregelmatige vorm, vaak zijn het een soort blokjes. Ze zijn zachter en taaier dan de populaire kruidnoten.
Tegenwoordig eten mensen ook graag pepernoten (eigenlijk kruidnoten dus) met chocolade. Je kunt de koekjes trouwens zelf ook heel makkelijk bakken. Als je deze podcast via de website beluistert, kun je een link naar een recept vinden.
Naast pepernoten en kruidnoten, eten de mensen veel marsepein en ander suikergoed tijdens de decembermaand. Ook eten ze veel chocolade. Veel mensen krijgen een grote chocoladeletter met de eerste letter van hun naam. Vroeger waren de letters vaak gemaakt van pure- of melkchocolade, maar tegenwoordig zijn ze er in allerlei smaken. Dit jaar is er zelfs een chocoladeletter met augurkensmaak! Durf jij die te proberen?
Oud en nieuw
In de weken voor de jaarwisseling, kun je op markten en pleinen al oliebollenkramen vinden. In deze kramen kun je de beroemde oliebol kopen. Een oliebol is een lekkernij die traditioneel op 31 december gegeten wordt, maar je kunt er dus ook al eerder van genieten.
Een oliebol is een bol gemaakt van deeg. Ze worden gefrituurd, dus als je ze vers koopt of zelf maakt, zijn ze lekker warm. Vanbinnen zijn ze zacht. Vaak kun je kiezen tussen normale oliebollen en oliebollen met krenten. Krenten zijn gedroogde druiven.
Op oudejaarsdag kopen veel gezinnen een grote berg oliebollen of ze maken ze zelf. De bollen worden vooral op 31 januari gegeten en op de eerste dag van het nieuwe jaar. Ze zijn de perfecte snack voor mensen die moe zijn na een avondje feesten. Wist je dat een Nederlander gemiddeld 8 oliebollen eet rond de jaarwisseling? Veel hè? Want ze zijn best wel groot!
Pasen
Pasen is een feest dat in meerdere landen gevierd wordt en vaak worden er met Pasen eieren gegeten. In Nederland ook. Nederlanders eten zowel chocolade-eitjes als gewone eieren. Kinderen vinden het leuk om de eieren te verven. Vaak verstoppen de ouders de eieren in de tuin en moeten de kinderen de eieren zoeken. In sommige landen speelt het dier dat de eieren verstopt, een grote rol. In Nederland hebben we wel een naam voor dit dier, namelijk Paashaas, maar voor de meeste kinderen heeft hij geen prominente rol tijdens Pasen. Het feest draait meer om samenzijn met de familie en natuurlijk is het feest voor christenen erg belangrijk. Je kunt meer over dit feest horen in onze podcastaflevering over Pasen.
Met Pasen kun je trouwens ook een lekker paasbrood kopen. Dit is een zoet brood met een lekkere vulling. De samenstelling van het brood verschilt een beetje per regio. Er zitten vaak rozijnen in en een vulling van spijs.
Wist je trouwens dat je in Nederland heel veel smaken chocolade-eitjes hebt? Je hebt ze zelfs met de smaak van pindakaas.
Koningsdag
Op 27 april is koning Willem-Alexander jarig. Veel Nederlanders gaan dan de straat op in oranje kleding. Oranje is namelijk de kleur van Nederland. Ook eten we op die dag vaak oranje hapjes. Een van de bekendste lekkernijen is de oranje tompouce. Een tompouce is een gebakje met veel room en bladerdeeg. De gewone tompouce is roze van kleur, maar op Koningsdag zijn ze natuurlijk oranje!
Kerstmis
Je zou denken dat een groot feest als Kerstmis gevierd wordt met veel traditionele gerechten, maar in Nederland heeft men eigenlijk geen klassiek kerstgerecht. De meeste families komen samen om een lekkere maaltijd te eten, maar de gerechten variëren. Meestal zijn er wel meerdere gangen, dus een voorgerecht, een hoofdgerecht, tussengerechten en een nagerecht. Wel wordt er bij het kerstontbijt een kerststol geserveerd. Dat is een brood met een lekkere vulling. Eigenlijk zit er weinig verschil tussen een paasstol en een kerststol, maar over een kerststol zit over het algemeen poedersuiker en over een paasstol niet.
Veel mensen gaan tijdens de kerstdagen gourmetten. Dat betekent dat er een groot gourmetstel op tafel staat en dat iedereen zijn eigen eten klaarmaakt op een bakplaat of grill. Soms heeft ieder een eigen pannetje. Vooral in gezinnen met kinderen is gourmetten erg populair. Meer dan de helft van de gezinnen gaat met Kerstmis gourmetten.
Carnaval
Carnaval wordt niet in heel Nederland gevierd. Vooral in gemeenten die van oudsher katholiek zijn, wordt er flink gecarnavald. Dat betekent dat je vooral in Limburg en Noord-Brabant moet zijn, als je carnaval wilt vieren. Het feest vindt plaats aan het einde van de winter, in februari of maart, en het is dan dus nog behoorlijk koud. Veel carnavallers houden dus van warm eten, zoals een lekkere kom soep of een grote zak friet. Er wordt veel gedronken tijdens het feesten, dus het ontbijt is vaak laat en zwaar. In Noord-Brabant eten de mensen graag worstenbroodjes en in Limburg nonnevotten. Een nonnevot is een gebakje dat een klein beetje lijkt op een donut, maar ze hebben de vorm van een strik. Ook Limburgs zuurvlees wordt graag gegeten tijdens carnaval, maar dit gerecht wordt eigenlijk het hele jaar door wel gegeten. De Brabantse worstenbroodjes trouwens ook!
Geboorte
Ok, het is geen feestdag, maar natuurlijk wel een feest: de geboorte van een kindje. Als er een kind geboren wordt, eten de Nederlanders graag een beschuit met muisjes. Muisjes? Nee, geen echte muizen! Muisjes zijn een soort hagelslagbolletjes gemaakt van anijs. Je hebt ze in de kleuren roze, blauw en wit. De ouders van een pasgeboren baby serveren de beschuit met muisjes als er mensen op bezoek komen om de baby te bewonderen.
Verjaardagen
Tijdens een verjaardag eten de meeste Nederlanders gewoon een lekker stuk taart. Je kunt zelf een taart kiezen, het maakt niet uit of het appeltaart is, slagroomtaart of chocoladetaart. En het is ook helemaal oké om voor een ander soort gebak te gaan.
Wist je trouwens dat er in het Nederlands wel een verschil bestaat tussen de woorden taart en cake? Een taart is meestal groot en rond en een cake is meestal rechthoekig. Bovendien zitten er in een cake vaak minder ingrediënten. Een taart heeft meestal een vulling en een cake niet. Daarnaast heb je ook nog de Limburgse vlaai. Dat is een grote, platte taart met een lekkere vulling. De Limburgse vlaai is sinds 2024 een officieel erkend streekproduct. Proeven dus, als je in Limburg bent!
comments
Login to leave a comment