Wat betekent hoor?

Ja, hoor! Nee, hoor! Geen probleem, hoor! Je hoort de hele tijd "hoor". Maar... wat betekent het? Het is niet gemakkelijk om "hoor" goed te gebruiken, omdat het oefening vereist met intonatie en begrip van de context, maar als je weet hoe je het moet gebruiken, klink je Nederlandser dan ooit!

Share&Save

Learn the theory

Hoor in het Nederlands

Horen betekent natuurlijk to hear in het Nederlands. Maar als je in de buurt bent van Nederlanders, zul je dit woord veel horen! En het vertalen als to hear lijkt niet altijd te kloppen. In dit artikel leggen we het gebruik van "hoor" uit. Het is even oefenen om het goed te gebruiken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, klink je super Nederlands!
Laten we even naar een gesprekje kijken:
  • Oeps, ik ben mijn portemonnee vergeten. Mag ik 5 euro lenen?
  • Ja, hoor!
Het antwoord had gewoon "ja" kunnen zijn, maar in situaties als deze hoor je vaak "ja, hoor". Wat voegt dit woord toe?
Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig: het hangt af van de context en vooral intonatie.
  • Als de toon vrolijk of normaal is, zal het de "ja" versterken. Zo van: het is helemaal geen probleem, je hoefde er niet eens om te vragen!
  • Als de toon sarcastisch of vol ongeloof is, zal het zoiets betekenen als: "ja en dat moet ik geloven?"
  • Als de toon moe is of zelfs ondersteund wordt door een zucht, betekent het waarschijnlijk: "je bent je portemonnee wéér vergeten? Nou, oké, daar gaan we weer, hier is 5 euro, maar ik ben het beu."
Dit is slechts een voorbeeld, maar je zou nog veel meer gevoelens kunnen uiten met "hoor". Laten we naar een andere situatie kijken:
  • Peter stapt de keuken in met een korte broek, een T-shirt en sandalen. Zijn vriendin Carla zit te ontbijten. Ze kijkt naar Peter en zegt: "Het regent en het is 12 graden, hoor".
Dit betekent zoiets als: ik weet niet wat je dacht toen je je aankleedde, maar ik denk dat je deze info nodig hebt!
Nog eentje:
  • Mark heeft uitgebreid gekookt. Zijn huisgenoot komt binnen en kijkt naar de bende (the mess) in de keuken. Het is een chaos. Mark zegt: "Ik ruim alles op, hoor!"
Dit betekent zoiets als: Maak je geen zorgen! Ik weet wat je denkt, maar het komt goed! Zoals je kunt zien, betekent "hoor" niet iets op zichzelf, het versterkt de zin ervoor met een emotie die volledig afhangt van intonatie en context.
comments

Login to leave a comment

Related practice books!

See all books