Nederlands leren
Veel mensen hebben de ambitie om een nieuwe taal te leren, zoals Nederlands. Het is een mooi doel: vloeiend spreken. Hoe fijn zou het zijn om met moedertaalsprekers te praten, die Nederlandse taal aan je cv toe te voegen en originele literatuur te lezen? Veel studenten beginnen met een gevoel van extreme motivatie en een ambitieus plan.
Misschien ben jij een van die ambitieuze studenten en misschien is dat de reden dat je dit artikel leest over hoe je Nederlands kunt leren. Misschien ben je van plan om zo snel mogelijk vloeiend te spreken. Als dit het geval is, blijf dan lezen, want er zijn een aantal veel voorkomende valstrikken op weg naar het leren van Nederlands en The Dutch Online Academy is hier om je te helpen!
Weet wat je drijft!
1. Leer Nederlands in kleine stapjes
We kunnen niet genoeg onderstrepen hoe belangrijk het is om duidelijke doelen te formuleren bij het leren van Nederlands. Hier lees je alles over hoe u dat doet.
Vage doelen zijn heel gewoon. Voor vloeiendheid gaan is de meest voorkomende. Dit doel is zeker niet onmogelijk te bereiken, maar het kost tijd. Verdeel je doel in kleine stapjes en vergeet niet je af te vragen waarom je het doet.
2. Weet waarom je Nederlands wilt leren
Vraag jezelf af waarom je Nederlands wilt leren. Misschien is het werkgerelateerd of misschien heb je een Nederlandse partner. Er zijn ook veel mensen die graag dichter bij hun verleden willen komen en de taal van hun voorouders willen leren. Als je je bewust bent van je motivatie, kun je doorgaan, vooral als je motivatie van binnenuit komt. Het Nederlandse inburgeringsexamen doen kan een goede reden zijn om Nederlands te leren, maar die intrinsieke motivatie voel je niet als dit je enige “zetje” is (en de kans is groot dat je je voortgang verliest als je het diploma eenmaal hebt behaald).
Er is maar één reden om Nederlands te leren die je moet vermijden: het leren van een nieuwe taal omdat deze door uw omgeving als cool wordt beschouwd, brengt je niet ver. Die motivatie raak je zeker binnen korte tijd kwijt!
Waar te beginnen als je Nederlands leert
Elke student is anders en je moet je strategie baseren op je persoonlijke verhaal. Spreek je Engels? Dit kan je een voorsprong geven, hier lees je er meer over. Duits? Nog beter! Maar elke ervaring met het leren van een nieuwe taal zal je enorm helpen bij het leren van Nederlands, ook als de taal niet gerelateerd is aan het Nederlands.
Hieronder gaan we de meest voorkomende, populairste en meest effectieve methoden bespreken om Nederlands te leren, ingedeeld per niveau. Houd er rekening mee dat je rekening moet houden met je persoonlijke leerstijl. Gemotiveerd blijven tijdens het leren van Nederlands is erg belangrijk, dus focus op methoden die zowel effectief als LEUK zijn.
Wat je moet weten over de taalniveaus (CEFR)
Je bent waarschijnlijk al bekend met het concept van niveaus. In Nederland wordt, net als in de meeste Europese landen, het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen (CEFR) gebruikt voor het leren, onderwijzen en beoordelen van het Nederlands. Het startniveau is A1 (beginner) en het hoogste is C2 (meesterschap).
Is het belangrijk om je aan de niveaus te houden? Gedeeltelijk wel. En nogmaals, dit hangt ook af van je doel en leerstijl. Als je Nederlands leert, is het aan te raden om je woordenschat en grammatica op een bepaald pad op te bouwen. De meeste boeken voor het leren van het Nederlands volgen de ERK-lijnen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je woorden leert die heel gebruikelijk zijn als je net bent begonnen met het leren van Nederlands. De moeilijkere, weinig voorkomende woorden kun je voor het C1 niveau bewaren.
Hoe verder je je ontwikkelt, hoe meer je materiaal uit de 'echte wereld' moet gebruiken. Dit betekent bijvoorbeeld kijken naar Nederlandse televisieprogramma's, Nederlandse literatuur lezen of praten met moedertaalsprekers. Dit is handig in elke fase van het taalleerproces, maar wanneer je niveau B1 / B2 bereikt, wordt het een noodzaak.
Voor grammatica is het raadzaam ervoor te zorgen dat je geen grote verschillen tussen niveaus ontwikkelt. Sommige studenten verdiepen zich graag in de taal en “leren op straat”. Hier is niets mis mee, aangezien het uiteindelijk je doel is om met anderen te communiceren. Maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat grammatica al je vaardigheden (schrijven, spreken, luisteren en lezen) een enorme boost kan geven. Als je helemaal niet in grammatica duikt, loop je het risico later in de war te raken, omdat je gewend bent geraakt aan structuren die niet correct zijn.
Actieve vaardigheden versus passieve vaardigheden
Bij het leren van talen kunnen we vier vaardigheden onderscheiden: lezen, luisteren, schrijven en spreken. De laatste twee zijn wat we actieve vaardigheden noemen, de taal maak je zelf. De eerste twee zijn passieve vaardigheden, je moet de taal begrijpen.
Het is erg belangrijk om in gedachten te houden dat het prima en normaal is om het gevoel te hebben dat je passieve vaardigheden verder ontwikkeld zijn dan je actieve vaardigheden. Dit is logisch en is op de een of andere manier zelfs van toepassing op je moedertaal.
Al je een goed boek leest of een interessante toespraak in je moedertaal hoort, merk je misschien ook dat jij het niet precies zo zou kunnen schrijven of vertellen. Er worden woorden gebruikt die niet in uw actieve vocabulaire voorkomen, of er komen zinsstructuren voor die u in uw dagelijkse leven nauwelijks gebruikt. Dit is normaal. We ontwikkelen allemaal een persoonlijke stijl en voorkeur tijdens ons leven. Bij het leren van een nieuwe taal als Nederlands, zal dit des te meer het geval zijn.
Op een gegeven moment kun je misschien naar een gecompliceerde Nederlandse podcast luisteren die je voor 90% begrijpt. Maar als je wordt gevraagd om een samenvatting te geven, heb je moeite met woorden en zinsopbouw. Weet dat de taalniveaus en testen (zoals het inburgeringsexamen en het staatsexamen NT2) hier ook rekening mee houden. Zo is de woordenschat tijdens het Nederlands leesexamen totaal anders (moeilijker) dan wat jijzelf moet gebruiken tijdens het leesexamen.
Het is belangrijk om bij het leren van Nederlands op alle vier de vaardigheden te letten. Veel studenten beginnen met grammatica en lezen, en gaan langzaam op weg naar hun eerste gesprek in het Nederlands, wachtend tot ze zich meer op hun gemak voelen. Doe dat niet. Combineer vanaf het begin de vier vaardigheden + grammatica! Begin met spreken en schrijven in het Nederlands vanaf dag één!
A0 / A1 waar u moet beginnen als u Nederlands wilt leren
Je begint! Super goed. Je zult snel vooruitgang voelen, aangezien je nog niets weet! Van niets naar iets gaan, klinkt niet zo moeilijk, toch? Je focus zou nu moeten liggen op het opbouwen van een basiswoordenschat. Als je eenmaal een vocabulaire hebt, heb je een paar 'stukjes' om de code te kraken die we grammatica noemen. Hier kun je meer lezen over het opbouwen van woordenschat om Nederlands te leren. Heel belangrijk: woorden blijven veel beter plakken als ze binnen een relevante context worden gebruikt. Maak je geen zorgen als je van flashcards houdt, maar probeer er ook wat "leven" aan toe te voegen.
Om de vier vaardigheden te combineren, is het sterk aanbevolen om een cursus te volgen. Op deze manier hoor je de uitspraak van woorden en krijg je waarschijnlijk materiaal aangeboden dat bij je niveau past. Veel methoden om Nederlands te leren bieden een combinatie van teksten, audio en schrijfoefeningen.
Het is nooit te vroeg om met moedertaalsprekers te praten. Als je in Nederland woont, moet je niet verlegen zijn en gewoon proberen om in het Nederlands te praten met de bezorger of de serveerster. Je zult zien dat ze het op prijs stellen, hoewel het in grote steden niet ongebruikelijk is dat Nederlanders in het Engels antwoorden. Maak je geen zorgen, dit overkomt ook studenten die vrijwel vloeiend Nederlands spreken.
Vaak zoeken leerlingen materiaal online of in kinderboekwinkels. Houd er rekening mee dat materiaal dat voor kinderen bedoeld is, niet noodzakelijk gemakkelijk is. Misschien ken je Nijntje wel, bedoeld voor kinderen van twee jaar.
Laten we eens kijken naar een pagina uit Nijntje aan zee (Nijntje op het strand):
Nijn schepte wat zij scheppen kon
Het fort werd groot en sterk
Je zag alleen haar hoofdje nog
Het was een reuze werk
Wauw, dit is helemaal niet gemakkelijk! "Scheppen" is een niet vaak gebruikt werkwoord. "Nog" is vaak verwarrend voor taalstudenten en het imperfectum (simple past) wordt vier keer gebruikt. Dit vereist serieuze kennis!
Dus voel je alsjeblieft niet ongemakkelijk als je dit soort boeken niet begrijpt. Hetzelfde geldt voor zogenaamd ‘gemakkelijke’ gesprekken in bijvoorbeeld de supermarkt. Je zult niet de eerste zijn die niet begrijpt waarom ze vragen: "bonnetje mee?" (dit is een korte manier om te vragen of u de bon wilt hebben).
A2 / B1: is het inburgeringsexamen een einddoel?
Ah, het niveau van het Nederlandse inburgeringsexamen! Zo gewild door zo velen. En als je toegewijd bent aan het leren van Nederlands, is het zeker niet onmogelijk om hier binnen een jaar of zelfs een half jaar te komen (deels afhankelijk van je achtergrond in het leren van talen).
Nu heb je misschien helemaal geen interesse om te slagen voor het inburgeringsexamen. Dat is geweldig nieuws, want nogmaals: intrinsieke motivatie is zo belangrijk. Maar we noemen het inburgeringsexamen hier omdat het voor veel studenten een mijlpaal is. Het is een geweldige prestatie ervoor te slagen.
Er is echter een verschil tussen studeren op A2 / B1-niveau en studeren voor het inburgeringsexam. Het examen is op de een of andere manier een beetje een truc. Dat klinkt misschien niet zo aardig, want je hebt zeker kennis van het Nederlands nodig om te slagen, maar het is waar dat een gedegen examentraining ervoor zorgt dat je het examen kunt halen, zonder alle grammaticale onderwerpen en woordenschat van het niveau te behandelen.
A2 / B1 is waar het intermediaire niveau start. Je moet korte gesprekken kunnen voeren en bijvoorbeeld je mening kunnen geven over eenvoudige onderwerpen. Dit vereist een goed begrip van teksten en gesproken taal, vooral in routinesituaties. Dit is ook wat dit level leuk maakt! Je kunt je Nederlands echt in de praktijk brengen en verbeteren terwijl je het in je dagelijkse leven gebruikt.
Het is op dit niveau nog steeds belangrijk om te werken met materiaal voor het leren van talen dat is ontworpen voor het niveau waarop je je bevindt. Je zult bepaalde Nederlandse grammatica moeten behandelen, vooral op B1-niveau is woordvolgorde een van de grootste uitdagingen (tenzij je al Duits spreekt, misschien). Daarnaast zou je nu in "real world materiaal" moeten duiken op youtube, Netflix en de radio. Je leert, ook al kun je niet de helft volgen van wat mensen zeggen. Je brein raakt gewend aan structuren, het gebruik van bijvoorbeeld ER en de uitspraak van woorden. Dit zal je later zeker helpen. Hou je van lezen? Kijk op www.eenvoudigcommuniceren.nl. Je zult gewone boeken vinden die in gemakkelijke taal zijn geschreven. Op deze manier kun je genieten van een goed verhaal, terwijl je de woordenschat leert op je huidige niveau.
B2: dompel jezelf onder
Hoe hoger het niveau, hoe meer woordenschat je nodig hebt. Voor A1 heb je ongeveer 500 woorden nodig, maar op B2-niveau zou je Nederlandse woordenschat uitgebreid moeten zijn tot 4000 woorden. En dit verdubbelt als je C1 wilt bereiken. Kort gezegd betekent dit dat u veel kennis moet hebben van de taal. Woordenlijsten zijn nog steeds geweldig, maar je zult die duizenden woorden in verschillende contexten moeten tegenkomen om ze echt te begrijpen en te gebruiken. Dit kost enorm veel tijd, dus een les per week alleen brengt je niet ver.
Als je het nog niet had gedaan, zou je het Nederlands nu echt in je leven moeten integreren. Als je bij een Nederlands bedrijf werkt, betekent dit dat je je collega's vraagt om e-mails in het Nederlands te schrijven. Begrijpelijk als je bij belangrijke vergaderingen geen informatie wilt missen, maar het gesprek over het weekend naast de koffieautomaat moet zeker in het Nederlands zijn. Laat geen kans voorbijgaan! Lees Nederlandse artikelen, kijk Nederlandse films en praat in het Nederlands met je partner als dat mogelijk is. Je zou niet geloven hoeveel internationale stellen Engels als standaardtaal blijven gebruiken. Ja, het is vermoeiend om in een nieuwe taal te leven. Maar het loont!
Kortom, "echt Nederlands" zou steeds meer een onderdeel van je leven moeten gaan uitmaken. Dit betekent niet dat je het leren van formele talen moet loslaten. Het is tijd om de puntjes op de i te zetten als het gaat om grammatica en het opbouwen van formeel vocabulaire. Wil je een concreet taaldoel? Waarom schrijf je je niet in voor het Staatsexamen NT2? Het zal je dwingen om in die laatste belangrijke onderwerpen te duiken, zoals ER, de relatieve bijzin, zou en passieve zinnen. Het zal je helpen om het Nederlands op een formele en niet-formele manier te gebruiken en je taal aan de situatie aan te passen.
C1: leef in het Nederlands
Het ultieme doel voor veel mensen die Nederlands leren is C1. Veel studenten beginnen hun taalreis met dit doel voor ogen. Onbereikbaar? Zeker niet. Maar net als het beklimmen van een berg, betekent het bereiken van de top doorzettingsvermogen en discipline. Op dit niveau zou je in staat moeten zijn om het actief leren van de Nederlandse grammatica te laten vallen. Misschien moet je nog wennen aan bepaalde structuren, maar dat is een kwestie van het in de praktijk brengen. Op dit punt speelt figuurlijk taalgebruik een belangrijke rol. Als je C1 in het Nederlands bereikt, kun je gesprekken in grote groepen en snelle grappen begrijpen. Je voelt je op je gemak met het tempo van een gehaaste moedertaalspreker. En net als op B2-niveau betekent dit vooral exposure: minder formeel leren, meer leven in het Nederlands. Als je je leerproces met boeken wilt ondersteunen, kan dat nog steeds. Er zijn methodes voor niveau C1 beschikbaar. Kies er een die materiaal biedt dat de "echte wereld" representeert. Zorg er dus voor dat je niet alleen een online nieuwsartikel kunt lezen, maar dat je ook de geestige, rare of geïrriteerde reacties van Nederlandse moedertaalsprekers eronder begrijpt!
Een ding om te onthouden als je Nederlands leert
Geniet ervan! Talen leren moet leuk zijn en bij je persoonlijkheid passen. Daarom biedt The Dutch Online Academy een grote verscheidenheid aan manieren om Nederlands te leren. We bieden privélessen, videocursussen groepslessen, grammatica-uitleg (met oefeningen), pdf's over specifieke onderwerpen en podcasts met transcripties. We raden je aan om zoveel mogelijk manieren om Nederlands te leren te combineren, maar houd het leuk! Geniet van vooruitgang, maar geniet ook van de obstakels. Het heeft iets moois!
comments
Login to leave a comment