Is Nederlands een moeilijke taal om te leren?

Learning Dutch is more fun with The Dutch Online Academy! Did you know we also have podcasts? Take a look here.

adult-casual-checking-1851467 -

Is Nederlands moeilijk?

Is Nederlands een moeilijke taal? Die vraag zul je je vast en zeker al gesteld hebben als je Nederlands leert. Lees vooral verder, want in dit artikel leer je meer over de makkelijke en moeilijke aspecten van het Nederlands!

Kennis van andere talen is een belangrijke factor

Wie alleen Chinees of Arabisch spreekt, zal het Nederlands ontzettend moeilijk vinden. De verschillen tussen deze talen en het Nederlands zijn erg groot. Het Nederlands is echter familie van bijvoorbeeld Duits en Engels. We noemen die talen familie de Germaanse talen. Als je al Engels, Duits, Zweeds of bijvoorbeeld Afrikaans spreekt, dan zul je de grammatica, woorden en/of de uitspraak een stuk sneller oppikken.

Wat Nederlands moeilijk maakt

Er zijn een paar dingen die de Nederlandse taal moeilijk maken. Als je Nederlands leert, weet je waarschijnlijk waar ik het over heb. Het gebruik van "te", het gebruik van " er", de- en het-woorden en natuurlijk de woordvolgorde, om er een paar te noemen. Vooral die laatste is voor veel studenten een uitdaging, omdat je bij elke zin goed na moet denken in welke volgorde de woorden moeten staan. Maar als je al Duits spreekt, is de woordvolgorde waarschijnlijk appeltje-eitje!
Wil je aan woordvolgorde werken? Kijk eens naar onze video course!
Qua uitspraak is het Nederlands voor sommigen best pittig. Er zijn een aantal klanken (eu, ui, ij) die niet in veel andere talen te vinden zijn. Ook het verschil tussen "korte klinkers" (a, o, e, u, i) en "lange klinkers" (aa, oo, ee, uu, ie) is belangrijk. Je wil natuurlijk niet per ongeluk bom zeggen als je boom bedoelt of melden dat je vanavond etters op bezoek krijgt.

Wat Nederlands makkelijk maakt

Er zijn ook veel dingen die het Nederlands juist niet moeilijk maken. Zo zijn er veel minder werkwoordsvormen dan in bijvoorbeeld het Spaans. Ook heeft het Nederlands geen naamvallen, zoals bijvoorbeeld het Duits.
Wat het leerproces bij het leren van elke taal een stuk makkelijk maakt is praten met moedertaalsprekers. Lees ook onze blog over het spreken met de locals!
comments

Login to leave a comment